Haberler

İş Başvurusunda Nitelikli Adayın Özelliği: İletişim Başarısı Öncelikli Kriter

bcc Turkey'in Kurucu Ortağı, Endüstri Mühendisi, Genos Duygusal Zeka Mentoru ve İleri Eğitmeni Cem Atat, iş dünyasında özellikle istihdam konusunda her zaman bir ikilemin var olduğunu belirtti.

bcc Turkey'in Kurucu Ortağı, Endüstri Mühendisi, Genos Duygusal Zeka Mentoru ve İleri Eğitmeni Cem Atat, iş dünyasında özellikle istihdam konusunda her zaman bir ikilemin var olduğunu belirterek, "Bir tarafta işsizlik oranları diğer tarafta ise şirketlerin istedikleri nitelikte kişileri tespit edememeleri, bulamamaları söz konusu. Bu ikilem özellikle halihazırda zor bir dönemden geçerken daha da belirginleşti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre işsiz sayısı son 10 yılın en yüksek oranı olan 4.5 milyonun üzerinde.Hal böyleyken ülkemizdeki kurumlar her ne kadar başvuruların arttığını belirtse de istedikleri nitelikteki kişileri bulamıyorlar. Bu sıkıntının en öncelikli nedenleri arasında nitelikli kişilerin kimler olduğunu tespit etmek yatıyor. Özgeçmişlerde yer alan teknik beceri donanımları ve deneyimler ile şirketlerin talep ettikleri yaklaşımların arasındaki uyumun tespitinin doğru değerlendirilmesi pek mümkün olmuyor" dedi.

Öncelik diploma ya da deneyim olmamalı

Günümüz şartlarında şirketleri ileriye taşıyacak olan çalışanların belirlenmesinde önceliğin artık diplomalarda veya geçmiş deneyimlerde olmadığını kaydeden Atat, "Adayların kendilerini nasıl geliştirdikleri, olayları nasıl yorumladıkları, iletişimlerini nasıl kurdukları teknik donanımın ötesinde öneme sahip. Dolayısıyla işe alım uzmanları daha zorlu ve karmaşık bir sürecin içinde buluyorlar kendilerini. Bir de buna artan işsizlikten kaynaklı başvuru sayısındaki artış da eklenince durum iyice zorlaşıyor. Çünkü 'mükemmeli bulma' dürtüsü daha da kuvvetleniyor ve bu da bir tuzak haline geliyor. İhtiyaç duyulan tüm teknik becerilerin, iletişimsel ve davranışsal yetkinliklerin, deneyimlerin aynı kişide en üst düzeyde olmasını beklemek işe alım sürecini uzattığı gibi sonuçsuz kalmasına da sebep oluyor" görüşünü ileri sürdü.

İletişim başarısı öncelikli kriter

Yönetimsel ve eğitim sistemimin, aday seçiminde diploma, teknik beceriler ve geçmiş deneyimlere odaklanmak gerektiğini işaret eden önyargılarla dolu olduğunu belirten Atat, "İşe alımda en kritik nokta olan yapıcı iletişim kurabilen, etrafını olumlu olarak etkileyebilen, birlikte çalışmaktan keyif alınan, kendisini ve etrafını yönetebilen kişileri seçmeyi hedeflemek gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için de yeni yaklaşımlara açık olmak ve 'soft skill' diye tabir edilen yetkinlikleri işe alım esnasında değerlendirmek çok önemli. Gelen onca başvuru arasından uygun adayların yer alacağı bir havuzu oluşturmak için şirketlerin öncelikli ihtiyaçlarından bir tanesi de talep edilen yetkinlikleri ölçebilen değerlendirme araçlarına yatırımlar yapmak. Çünkü başvuru sayıları arttıkça herkesle birebir görüşebilmek mümkün olmuyor ve değerlendirme sürecinde ek kaynaklara, ek verilere ihtiyaç duyuluyor" dedi.

Atat, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2022'de en çok ihtiyaç duyulacak yetkinlikler arasında gösterdiği analitik, eleştirel ve tasarımsal düşünme, farklı öğrenme yöntemleri, yaratıcılık ve duygusal zeka yetkinlikleri konusunda şirketlerin kendi bünyelerinde gelişim programları hazırlamalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Hem işe yeni giren hem de mevcut çalışanların gelişimleri kendilerinin olduğu kadar şirketlerin de sorumluluğunda. Bu fırsatların kesinlikle sunulması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title