Haberler

İstanbul - Çiftlik Bank Davasında Üçüncü Duruşma Yapıldı

Haber: Yüksel KOÇ / İstanbul DHAKurucusu Mehmet Aydın'ın firari olduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşması görüldü.

Haber: Yüksel KOÇ / İstanbul DHA

Kurucusu Mehmet Aydın'ın firari olduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşması görüldü. Bugünkü duruşmada tutuksuz yargılanan iki sanık ve 51 mağdur dinlendi.

Kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 7'si firari, 11'i tutuklu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının üçüncü duruşması görüldü. İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 2'si tutuksuz 11 tutuklu 13 sanık ve avukatları ile bazı mağdurlar katıldı.

KARI-KOCA SANIKLAR DİNLENDİ

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Ayhan Çalışkan ve eşi Zeynep Sibel Çalışkan'ın sorgusu ile başlandı. Sorgusu yapılan Ayhan Çalışkan, firari sanık Osman Naim Kaya'nın kendisini 2017 yılında Mehmet Aydın ile tanıştırdığını, 2-3 kez yüz yüze görüştüğünü, kuracağını söylediği süt ve et tesisi için 6 milyonluk makina ve teçhizat sattığını söyledi.

'MEHMET AYDIN'DAN HALEN 3 MİLYON TL ALACAKLIYIM'

Ayhan Çalışkan, "Benim ve eşim Zeynep Sibel Çalışkan adına yatan paralar yaptığım anlaşmalar sonucu kuracağını söylediği süt ve et tesisi için sattığım makinalara ilişkindir. Mehmet Aydın'dan halen 3 milyon TL'ye yakın alacağım vardır. Yurt dışına gönderdiğim paraların Çiftlik Bank ile ilgisi yoktur. Osman Naim Kaya ile yapacağımız inşaat malzemeleri ihracatı ve satışı ile ilgili paralardır. Eşip Zeynep ev hanımıdır, banka hesaplarını fiilen ben kullanıyorum" dedi.

Sorgusu yapılan Zeynep Sibel Çalışkan ise ev hanımı olduğunu, hesabını fiili olarak eşinin kullandığını belirterek, "Yurt dışına yollanan paralardan haberim yoktur" dedi.

BUGÜN 51 MAĞDUR DİNLENDİ

Sanıkların sorgusunun ardından mağdurların beyanlarına geçildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Astsubay olarak görev yaptığını söyleyen mağdur Gürkan Ay, sosyal medya üzerinden görmüş olduğu ilan ve reklamlar üzerine sisteme 10 bin TL yatırdığını, bunun 3 bin 700 lirasını geri aldığını belirterek, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.  Zabıta olarak çalıştığını söyleyen Göksel Gündoğan da 28 bin lira yatırdığını, 7 bin 700 lirasını geri alabildiğini söyledi.

'ÇİFTLİK BANK'IN DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNİ SÖYLEDİ'

Mağdur Ferhat Yaşar da sisteme 5 bin 445 lira yatırdığını bunun bin 150 lirasını geri alabildiğini belirterek, "Benim ile birlikte sisteme para yatıran bir arkadaşım, arkadaşımın sistemle ilgili sıkıntısını çözmek için Ataşehir'deki merkezine gittik. Şu an burada olan tutuklu sanık Savaş Yıkılmaz ile birebir görüştük. Savaş Yıkılmaz bize Çiftlik Bank'ın devlet tarafından desteklendiğini, devletten teşvikler alarak yeni çiftlikler alınacağını, herhangi bir sorun olmadığını söyleyip arkadaşımızın sorununu çözümünde yardımcı olmuştu. Ben bu görüşmeden önce zaten sisteme para yatırmıştım. Sanıklardan şikayetçiyim" dedi.

Söz alan Savaş Yıkılmaz ise mağduru hatırlamadığını belirterek, yetkisi olmadığı için sisteme para yatıran kişiler ile görüşme yapamadığını söyledi.  Ev hanımı olduğunu söyleyen Hatice Özalkan, "Oğlumun sosyal medya ve televizyonlarda görmüş reklamlardan bahsederek beni ikna etti. Papara üzerinden 35 bin 247 lira yatırdım, 14 bin 280 lirasını geri aldım. Şikayetçiyim" dedi.

Polis memuru olduğunu söyleyen Halim Tuncel de 15 bin lira yatırdığını, bunun 9 bin lirasını geri alabildiğini belirterek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.  Sağır ve dilsiz olan bazı mağdurlar ise beyanlarını yazılı olarak sundular. Mağdurlar, sanıklardan şikayetçi olduklarını beyan ettiler.  Uğradıkları zarar konusunda beyanda bulunan diğer mağdurlar da sanıklardan şikayetçi olduklarını söylediler.

Duruşmaya yarın sabah mağdurların beyanları ile devam edilecek.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede firari sanık Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", 3 bin 762 kez "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık", 3 bin 762 kez "Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez de "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıl hapis cezası isteniyor.

11 SANIK TUTUKLU 7 SANIK FİRARİ

30 şüpheli hakkında da, "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığını arttırma suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dava kapsamında 11 sanık tutuklu bulunuyor. Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli ise firari.

132 BİN KİŞİDEN 1.1 MİLYAR LİRA TOPLAMIŞ

Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor.

Görüntü Dökümü:

-/----

Arşiv

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title