Haberler

Ak Partili Yel: Hayvan Haklarının Ders Kitaplarına Girmesini Teklif Edeceğiz

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, "Milli Eğitim Bakanı ile görüşülerek hayvan haklarının ders kitaplarına girmesini teklif edeceğiz. Bilinçlenmenin çocuklarımızdan başlaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, hayvan hakları ile ilgili yasal düzenlemenin kalıcı ve uygulanabilir olmasına destek amacıyla kurulan komisyonun çalışma takvimi ve önerileri anlattı. Yel, özellikle hayvan hakları konusuyla ilgili sivil toplum örgütleri, üniversiteler, belediyeler ve konuya  taraf olmak isteyen tüm muhatapları ile hızlı bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi. Muhataplar ile görüşecek, konuyu tartışacaklarını belirten Yel, "Özellikle 5199 sayılı Hayvan Hakları ile ilgili kanunda değişikliğe gidilmesi gereken konular var mı, varsa bunlar neler olmalı, toplumun bizden beklentileri nelerdir, bunlara bakacağız. Hayvanların daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için kamu kurumlarının, belediyelerin yapması gereken tüm konular özellikle gönüllü kişilerin buna vereceği katkılar başta olmak üzere, sokak hayvanları ve yabani hayvanlarla ilgili karşılaşılan sorunların enine boyuna tartışacağız. İddiamız o ki; Türkiye hayvan hakları konusunda da, dünyanın en iyi şekilde bu hakları uygulayan ülkesi olması için atılacak adımlar konusunda bir başlangıç noktası teşkil edecek bir araştırma komisyonu raporu düzenleyeceğiz" dedi.

'CUMHURBAŞKANI HIZLANDIRIN TALİMATI VERDİ'

Yel, komisyonun 3 aylık yasal bir süresi olduğunu; ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla süreci hızlandıracaklarını belirterek, "Ama biz daha önce bitirmeyi planlıyoruz. Vicdanlarımızı sızlatan görüntüler var. Komisyonumuz hızlı bir çalışma sergileyecek. ve Genel Kurul'a sunacağız. Milletvekilleri ile istişare toplantısında bu konu da gündeme geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili de çok hassas. Bu konunun aciliyetini bize hatırlattı. Bu konunun bir an önce kanunlaşmasını ve gerekli değişikliklerin yapılması için talimatı da verdi" diye konuştu.

'BAZI BELEDİYELERİN BARINAK KURMADIĞINI GÖRDÜK'

Hayvan hakları ile ilgili mevcut düzenlemelerin yeterli olmadığını söyleyen Mustafa Yel,  komisyona sunulacak öneriler hakkında da şu bilgileri verdi: "Komisyonumuz herkese açık. Katkı verecek herkesin görüşlerini, somut çözüm önerileri olan herkesi davet ediyoruz. Bizim de bu konu ile ilgili çeşitli çalışmalarımız oldu. Sadece hayvan severleri değil, korkanları da bir araya getirerek, ortak noktayı bulacağız. Bazı sembolik çalışmalar Meclis'te de yapılabilir. Bununla ilgili olarak farkındalık yaratabilmek adına Sayın Meclis Başkanımızla görüşerek, görüşlerini alarak, farkındalık yaratmak adına bazı sembolik faaliyetler yapılabilir. 5199 sayılı kanun gereği belediyeler barınak kurmak durumundalar.  Bazı belediyelerin bunu kurmadığını gördük. Bir kısmında da kurulanlarda da, hayvan barınaklarının yeterli olmadığını gördük. Bu komisyonda bu konuya dikkat çekilerek, hayvan barınaklarının, hayvanların hem ruh, hem fizik sağlıkları için daha iyi hale getirilmesi konusu başta olmak üzere, burada çalışan personelin özellikle sertifika alarak, gönüllüler arasından da seçilerek, bu işi uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum."

'HAYVANLARIN KENDİ ORTAMLARINDA YAŞAMASINI SAVUNANLAR VAR'

?Sokakta başıboş gezen hayvanların barınaklarda daha mutlu olacağını düşündüklerini kaydeden Yel, "Ama hayvan severler, bu hayvanların barınaklarda bakılmasına karşı olduklarını söylüyorlar. Komisyonda bunları da tartışacağız. Hayvanların kendi bulunduğu ortamda yaşamasını savunan hayvan severler var. Bunlar çoğaldığı zaman da diğer taraftan rahatsız olan vatandaşlarımızın olduğunu gözlemliyoruz. Bunları nasıl uyumlu hale getirebiliriz? Hem hayvan haklarını korumak hem de oradaki insanlarımızın bundan zarar görmemesini temin etmek için uğraşacağız. Tam da komisyon burada önemli" diye konuştu.

'ÇOCUKLARIMIZA OKUTMAYI HEDEFLİYORUZ'

Yel, hayvan haklarının eğitimde yer alması için çalışma yaptıklarını da belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek, hayvan hakları dersini 4'üncü sınıftan itibaren çocuklarımıza okutmayı planlıyoruz. Bilinçlenmenin çocuklarımızdan başlaması gerektiğini düşünüyorum. Bunu teklif edeceğiz. Milli Eğitim Bakanı ile görüşülerek, hayvan haklarının ders kitaplarına girmesini teklif edeceğiz. Bir farkındalık yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konu ile ilgili hayvan sahiplendirilmesinin kolaylaştırılması, bunun teşvik edilmesi ve bu kültürün oluşturulması yönünde çeşitli tekliflerimiz olacak" dedi.

Görüntü Dökümü

--------

-Yel detay

-Yel röp.

Haber-Kamera:  Besti KARALAR-Muhammet BAYRAM/ANKARA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title