Haberler

Denizli'de "15 Mayıs Milli Mücadele Günü"

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Türk milletinin tarih boyunca esarete asla boyun eğmediğini belirterek, Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde 100 yıl önce yakılan direniş meşalesinin İstiklal mücadelesinin en önemli destanlarından biri olduğunu ifade etti.

İzmir'in işgal edilmesinin hemen ardından Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin kısa sürede vatandaşları Bayramyeri Meydanı'nda toplayarak Anadolu'da ilk direniş hareketini başlattığını belirten Ök, şunları kaydetti:

"Denizli halkına hitaben yaptığı konuşmada Türk milletine yapılan haksızlığa asla boyun eğilmemesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Hulusi Efendi, 'Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer t AŞ alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz' diyerek Milli Mücadeleyi başlatmıştır. Kimsenin milli bütünlüğüne kast edici bir harekette bulunmayan Türk milleti, kendi benliğine ve bütünlüğüne kastedenlere de her zaman büyük bir ders vermeyi başarmıştır. Tüm dünyaya örnek olan mücadelede atılan ilk adımın Denizli'de olması bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Denizli tarihinin gelecek nesillere aktarılması adına, Denizli Belediye Meclisimizin 2007'de aldığı karar ile 15 Mayıs, Denizli Milli Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır."

-"Yolumuz esaretin değil cesaretin yolu olacak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da, mesajında, 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü'nün, şehrin gurur ve onur günü olduğunu, 15 Mayıs 1919'da Müftü Ahmet Hulusi'nin Denizli'de yaktığı meşalenin, Atatürk'ün izinden giden Denizli halkının kararlı ve geçit vermeyen tutumuyla elden ele taşındığını belirtti.

Anadolu'da Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde başlayan Kurtuluş Mücadelesi'nde Denizli'nin en ön sıralarda yer aldığını dile getiren Biçer Karaca, şu ifadelere yer verdi:

"Yokluk ve yoksulluk bahanesine sığınmadan, büyük inanç ve özveriyle süren Kurtuluş Mücadelesinde 'Silahımız olmayabilir. Topsuz, tüfeksiz olarak sapan taşlarıyla da düşmanın karşısına çıkacağız.' diyerek esarete değil cesarete tutunarak işgalcilerin kentimize girmesini engelleyen Müftü Ahmet Hulusi'nin Mustafa Kemal Atatürk yolunda gitmesinin sonucundadır ki Denizlimize düşman kuvvetleri uğrayamamıştır. Onurlu bir direnişin evlatları olarak geleceğe tam bağımsız, laik ve demokratik bir ülke bırakmak için mücadele geleneğimizden vazgeçmeyeceğiz. Yolumuz esaretin değil cesaretin yolu olacak."

"Saldırılara karşı birlik içinde her zaman gerekli cevap verilecektir"

AK Parti İl Başkanı Necip Filiz de mesajında, Denizli halkının 100 yıl önce korkusuzca bir diriliş destanı yazdığını ve bu tarihin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgalinden 4 saat sonra Denizli sancağını alarak, "Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz." diyerek milli mücadele ruhunu ateşlediğini vurgulayan Filiz, "15 Mayıs 1919 tarihi, tutsaklığa başkaldıran Denizli halkının gurur günüdür. Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer Türkiye'de işgale karşı ilk mitingi de başlattı. Denizli'nin 100 yıl önce yaptığı bu kahramanlık tarih kitaplarına altın harflerle geçmiştir. Halkımız o gün olduğu gibi bugün de milli egemenliğimize yönelik saldırılara karşı, birlik içinde her zaman gerekli cevabı verecektir." ifadelerini kullandı.

"15 Mayıs, Denizli'nin onurudur"

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da mesajında "Gösterilen bu direniş ile düşman, bu topraklara adım atamamıştır. Evlatlarına, torunlarına, bizlere vatan toprağı bırakan ve bu amaç doğrultusunda mücadele örneği gösteren başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'ye, şehitlerimize ve gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum." dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ise 15 Mayıs 1919'da Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin attığı bir kıvılcımla başlayan büyük mücadelenin tarihe altın harflerle yazıldığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Hulusi Denizli Müftü Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
title