Haberler

İstanbul- Metin Topuz'un Tutukluluğunun Devamına Karar Verildi

Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve Gizliliğin ihlali suçlarından ağırlaştırılmış...

Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve Gizliliğin ihlali suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 18 yıldan 29 yıla kadar hapis istenen ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 28 Haziran'a ertelendi.

Davanın ardından açıklama yapan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier, ABD Hükümetinin bu davaya nasıl baktığını anlatacağım. Daha önce söylediğimizi tekrarlamak istiyorum. Metin Topuz'un bir suç işlediğine dair herhangi inanılır bir delil göremedik. Bu konunun çabuk, şeffaf ve adil çözümüne dair çağrımızı yineliyoruz Türk yetkililerinden dedi.

4. DURUŞMA YAPILDI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 4. duruşmada tutuklu sanık Metin Topuz ile taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmayı ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier ile yabancı gazeteciler izledi. Duruşma başladıktan sonra Mahkeme Başkanı duruşmaya gelen evrakları okudu.

DURUŞMADA 2 TANIK DİNLENDİ

Duruşmada 2 kişi tanık olarak dinlendi. Tanık P.Ş., Murat Topuz'un komşusu olduğunu, polisler aramaya geldiğinde kendilerini çağırdığını ve gittiğini belirterek, Neye tanık olduğumu bilmiyordum. Aramanın sonuna kadar kaldım dedi. Mahkeme Başkanının, polis aramaya geldiğinde Metin Topuz'un Ben neden alındığımı biliyorum, 17-25 Aralık öncesi emniyetle irtibatım vardı şeklinde bir şey söyleyip söylemediğini sordu. Tanık P.Ş. de duymadığını söyledi.

TOPUZ'UN MARANGOZLUK İŞLERİNİ YAPTIĞINI SÖYLEDİ

Diğer Tanık M.Ö. de Metin Topuz'un evinde marangozluk işlerini yaptığını, resmi bir ilişkisinin olmadığını, bayramlarda mesajlaştığını söyledi. Mahkeme Başkanının sorusu üzerine Tanık M.Ö., Bylock kullandığı iddiasıyla halen yargılamasının sürdüğünü de söyledi. Söz alan Topuz'un avukatı da tanık M.Ö. ile müvekkili Topuz arasında 54 görüşmenin olduğunu bunların 37'sinin bayram ve yeni yıl mesajları olduğunu belirterek, aralarında esnaf ve müşteri iletişimi olduğunu yapılan 17 görüşmenin de evin yapımıyla ilgili olduğunu belirtti.

TOPUZ MASUMUM TAHLİYEMİ TALEP EDİYORUM

Duruşmada söz verilen Metin Topuz, ağlayarak 4 oturumdur kendimi ifade etmeye çalıştım. Ben hiçbir suç işlemedim. Bütün bu bahsi geçen devletin o dönem üst makamları ile olan irtibatım görevimle ilgilidir. Hiçbir suç işlemedim. Masumum. Tahliyemi talep ediyorumö dedi. Topuz'un avukatları da tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 28 Haziran'a erteledi.

DAVANIN ARDINDAN AÇIKLAMA

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Maslahatgüzarlık görevi yapan Jeffrey M. Hovenier davanın ardından basın açıklaması yaptı. Hovenier ABD Hükümetinin bu davaya nasıl baktığını anlatacağım. Daha önce söylediğimizi tekrarlamak istiyorum. Metin Topuz'un bir suç işlediğine dair herhangi inanılır bir delil göremedik. Bu konunun çabuk, şeffaf ve adil çözümüne dair çağrımızı yineliyoruz Türk yetkililerinden dedi.

İDDİANAME

İstanbul cumhuriyet Başavcılığı'nca hazırlanan 78 sayfalık iddianamede Metin Topuz şüpheli olarak yer alıyor. İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Binali Yıldırım, Ali Babacan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Bekir Bozdağ gibi isimlerin bulunduğu 30 kişi de müşteki- mağdur olarak yer alıyor. İddianamede, Metin Topuz'un 17-25 Aralık darbe girişiminde rol oynayan kumpas şüphelisi emniyet görevlileriyle görevi aşacak şekilde çok yoğun irtibatının olduğuna dikkat çekiliyor. İddianamede, şüpheli Topuz'un Casusluk faaliyetleri kapsamında, soruşturmaların kontrol ve koordinesi ile safahat ve sürecine dair bilgi alış verişi olduğu, örgüt mensuplarına iletilmesi maksadıyla kendisine verilen bilgi ve talimatların bu kumpas soruşturmaları gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs eden örgüt mensuplarına iletilmesi, bu yöndeki faaliyetlerin takibi, denetimi ve gerekli konularda müdahale veya yönlendirmeler ile örgütün bu amaca ulaşmasında aktif görev alarak rol üstlenmesi biçiminde olduğu ve bu süreçte icra edilen eylemlerin takip elemanı gibi kumpas soruşturmaların koordine ve kontrolünü yapmak olduğu anlaşılmıştır deniliyor. İddianamede, tanık ifadelerinden Metin Topuz ile 15 Temmuz'da Akıncı Üssü'nde yakalanan firari Adil Öksüz'le irtibatı olduğu da ileri sürülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title