Haberler

Nesli Tükenmekte Olan Dağ Keçileri, Aladağlar'da Görüldü

NİĞDE'de, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korumaya alınan dağ keçileri, Aladağlar'da görüntülendi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde akademisyen Cengiz Kayacılar, Dünya Doğa Koruma Birliği'nce (IUCN) yayımlanan 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ndeki dağ keçilerini, Aladağlar'ın Niğde sınırlarında yer alan yüksek kesimlerdeki sarp kayalıklarda fotoğrafladıklarını söyledi. Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda dağ keçilerinin neslinin korunması ve geliştirilmesi için özel çalışmalar yapılıyor. Yapılan bu çalışmalar sayesinde keçilerin sayısı, her yıl yüzde 5 ile 10 arasında artış gösteriyor.

Çalışmalar sonucu yapılan gözlem ve sayımlarda dağ keçisi nüfusunun, 3- 4 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Yaban keçilerinin ömrü 14 yıl olduğu için Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, her yıl 8 yaşın üzerindeki keçilerden 12 yaban keçisi, av turizmine dahil ediliyor. Av turizminden elde edilen gelirin büyük kısmı ise Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda sınırları bulunan köylere aktarılıyor.

Cengiz Kayacılar tarafından kayıt altına alınan dağ keçileri, dik yamaçlardaki sivri kayalıklara rahatlıkla tırmanabiliyor. Hala kış mevsiminin devam ettiği dağda, karlar arasında yiyecek bulmaya çalışan dağ keçileri, zaman zaman daha düşük rakımlara da yaklaşıyor.

- Niğde

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aladağlar Niğde Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title