Haberler

Stratejik Ürün Buğdayın Ekim Alanları Artırılmalı"

Seyhan Ziraat Odası Başkan Vekili Cahit İncefikir, "Hem gıda, hem de hayvan yemi olarak kullanılması itibariyle, insan beslenmesinde önemli bir yer tutan buğday, Türkiye tarımı açısından stratejik bir üründür ve ekim alanları arttırılmalıdır.

Seyhan Ziraat Odası Başkan Vekili Cahit İncefikir, "Hem gıda, hem de hayvan yemi olarak kullanılması itibariyle, insan beslenmesinde önemli bir yer tutan buğday, Türkiye tarımı açısından stratejik bir üründür ve ekim alanları arttırılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İncefikir, yazılı açıklamasında, buğday ekim alanında geçmiş yıllara göre gerileme olduğunu belirtti.

Buğday ekim alanının 1993'te 9,8 milyon hektar olduğunu ancak 2018'de yaklaşık 2,5 milyon hektar daralmayla 7,3 milyon hektara gerilediğini bildiren İncefikir, şunları kaydetti:

"Buğday tohumunun veriminin artırılması sonucunda üretimimiz 19-20 milyon tonda sabitlenmiştir. Dünya nüfusunun giderek artması sonucunda, gıda talebinde ortaya çıkan artışa rağmen, üretim bu talebi karşılayamamaktadır. Ülke genelinde beslenme alışkanlıkları incelendiğinde, tahıl ve tahıl ürünleri tüketimi ilk sırada yer almaktadır. Hem gıda, hem de hayvan yemi olarak kullanılması itibariyle, insan beslenmesinde önemli bir yer tutan buğday, Türkiye tarımı açısından stratejik bir üründür ve ekim alanları arttırılmalıdır. Bu açıdan ele alındığında tahıl politikasının devlet eliyle oluşturularak üretimin arttırılması, dalgalanmaların azaltılması ve fiyat istikrarının sağlanması hedeflenmelidir."

İncefikir ayrıca, "İthalatı değil üretimi hedefleyen, küçük ölçekli aile işletmelerini destekleyen, sürdürülebilir ve planlı bir tarımsal üretim politikası hepimizin önceliği olmalıdır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title