Haberler

Niğde Nesli Tükenmekte Olan Dağ Keçileri Aladağlar'da Görüntülendi

Nesli tükenmekte olan dağ keçileri Aladağlar'da görüntülendiNiğde'de nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında olan dağ keçileri Aladağlar da görüntülendi.

Nesli tükenmekte olan dağ keçileri Aladağlar'da görüntülendi

Niğde'de nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında olan dağ keçileri Aladağlar da görüntülendi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde akademisyen Cengiz Kayacılar, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde bulunan dağ keçileri Aladağlar'ın Niğde sınırları içerisinde yer alan yüksek kesimlerindeki sarp kayalıklarda fotoğrafladıklarını söyledi. Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda dağ keçilerinin neslinin korunması ve geliştirilmesi için özel çalışmalar yapılıyor. Yapılan bu çalışmalar sayesinde de keçilerin sayısı her yıl yüzde 5 ile yüzde 10 civarında artış gösteriyor.

Bu çalışmalar sonucunda, yapılan gözlem ve sayımlar neticesinde dağ keçisi nüfusunun 3 ile 4 bin civarına ulaştığı tahmin ediliyor. Yaban keçilerinin ömrü 14 yıl olduğu için Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında Av Turizmi Kapsamında her yıl erkek tekelerden 8 yaşın üzerindeki keçilerden 12 adet yaban keçisi av turizmine dahil ediliyor. Av turizminden elde edilen gelirin büyük çoğunluğu ise Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında sınırları bulunan köylere aktarılıyor. Cengiz Kayacılar tarafından kayıt altına alınan dağ keçileri dik yamaçlardaki sivri kayalıklara rahatlıkla tırmanabiliyor ve cesurluğuyla dikkat çekiyor. Hala kış mevsiminin devam ettiği dağda karlar içinde yiyecek bulmaya çalışan dağ keçileri zaman zaman daha düşük rakımlara da yaklaşıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title