Haberler
BBC

Venezuela Krizi: Maduro Hükümeti ile Muhalefet Oslo'da 'Görüşmeler Yürütüyor'

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun hükümeti ile muhalefet arasında Norveç'in Oslo kentinde üst düzey görüşmelerin yürütüldüğü bildirildi.

Venezuela'nın Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jorge Valero da görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Muhalefet lideri Juan Guaido'nun Ocak ayında kendisini geçici Devlet Başkanı ilan etmesinden beri, hükümet ile muhalefet arasında ciddi bir güç mücadelesi yaşanıyor.

Görüşme haberlerinin, 10 muhalif milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve 'vatana ihanet' ile suçlanmalarının hemen ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Juan Guaido, son olarak BBC'ye verdiği röportajda, Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınması için ABD müdahalesi de dahil olmak üzere

Büyükelçi Jorge Valero gazetecilere yaptığı açıklamada, "Diyaloğun kurulduğunu doğrulayabilirim, ancak daha fazla detay veremem" dedi.

Büyükelçi Valero, görüşmelerin Venezuela hükümeti ve muhalefetin "demokratik kanadı" arasında gerçekleştiğini söyledi.

Valero, "Demokratik olarak sınıflandırılabilecek bir muhalif kanat var, ancak ABD imparatorluğunun kuklaları sayılabilecek başka bir kanat da var" dedi, daha fazla açıklama yapmadı.

Norveç kamu yayıncısı NRK, ismini belirtmediği kaynaklara dayanarak, görüşmelerin "birkaç gündür" sürdüğünü ve iki tarafın temsilcilerinin Perşembe günü Venezuela'ya döneceklerini bildirdi.

'Çok önemli misyon'

NRK, Venezuela hükümetinin İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ve Miranda Eyaleti'nin Valisi Hector Rodriguez tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Devlet Başkanı Maduro Çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, Bakan Rodriguez'in "çok önemli bir misyon için yurt dışında olduğunu" söylemişti.

Venezuela basını, muhalefetin eski milletvekili Gerardo Blyde ve eski Bakan Fernando Martínez Mottola tarafından temsil edildiğini duyurdu.

Ne Blyde ne de Mottola haberler ile ilgili yorum yaptı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı, görüşmelerin gerçekleşip gerçekleşmediği ve Norveç'in rolüyle ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, Ocak ayında taraflar isterse, ülkesinin katkı sunmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Venezuela'da iki tarafı müzakere masasına oturtma çabaları daha önce başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Norveç, geçmişte Kolombiya hükümeti ile solcu gerilla örgütü FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasındaki çatışmaları sonlandırmakta başarıya ulaşmıştı.

Devlet Başkanı Maduro ve muhalefet arasında yıllardır devam eden bir gerilim olsa da, Guaido'nun Ocak ayında kendisini ülkenin geçici Devlet Başkanı ilan etmesinden sonra gerilim iyice tırmanmıştı.

Guaido'yu aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu 50 ülke devlet başkanı olarak tanısa da, ülkenin kontrolü halen Maduro'nun elinde.

Guaido'nun bir askeri üsten Venezuela ordusuna kendisini desteklemeleri çağrısı yapmasının ardından ülkede tansiyon üst düzeye çıktı.

Bu gelişmenin ardından, Guaido'nun yardımcısı 'vatana ihanet'le suçlandı, . 10 muhalif milletvekilinin de dokunulmazlıkları kaldırıldı ve 'vatana ihanet' ile 'casusuluk' suçlarından yargılanacakları açıklandı.

Guaido'nun dokunulmazlığı daha önce kaldırılmış olmasına rağmen, hükümet onu gözaltına atmak için herhangi bir adım atmadı.

Aralarında Rusya, Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler Nicolas Maduro'yu Devlet Başkanı olarak tanıyor.

BBC

Venezuela Norveç Haberler

Bakmadan Geçme

Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title