Haberler

Dha Dış –  "Türkler Zeytinyağlarını Dünyaya Anlatmalı"

Zeytinyağının en sağlıklı yağ olduğu ve insanları birçok hastalıklardan koruduğunu duyuran İngiliz Sağlık Örgütü'nde araştırmacı doktor olan görev yapan Simon Poole, İngiliz gazeteci Judy Ridgway ile birlikte zeytinyağı üzerine yazdığı kitabı neden Türkçeye çevirdiğini anlatarak, "Türkler harika yağlarını dünyaya daha fazla anlatmalı ve bir marka yaratmalı" dedi.

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'de danışmanlık yapan ve aynı zamanda halk sağlığı uzmanı olan Dr. Simon Poole, DHA'ya yaptığı açıklamada Türkiye'nin zeytinyağı üretimi ve kalitesi konusunda dünyada önemli sırada olmasına rağmen kendini daha fazla anlatması gerektiğine dikkati çekerek, zeytinyağının en sağlıklı yağ olduğunu ve Akdeniz tipi beslenmenin en sağlıklı beslenme şekli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin dünyada en önemli üretici ülkeler arasında olmasına rağmen ülkede zeytinyağı tüketiminin az olduğuna dikkati çeken Poole, "Kitabımızda zeytinyağı diyeti ile ilgili her türlü gerçeği araştırma sonuçlarına dayanarak ortaya koyduk. Türkiye'de de zeytinyağı konusunda eksik bilinenler ve daha fazla anlatılması gerekenler olduğuna inanıyorum. Umarım kitabımız bazı konularda kafalardaki soru işaretlerini giderir. Türkiye'de çok kaliteli zeytinyağı üretiliyor ancak yeterli tanıtım ve markalaşma konusunda yapılması gereken çok şey var" dedi.

NEDEN ZEYTİNYAĞI?

Dr. Poole, hastalarına hemen ilaç yazmak yerine onları yeme şekillerini değiştirmeye ve diyetlerinde zeytinyağı kullanmaya teşvik ederek uzun dönemde daha kaliteli hayat yaşamalarına sevk ettiğini söyleyerek, "İnsanlar zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğunu anladıkları an benim misyonum tamamlanacak. Dünyanın dört bir tarafında konferanslara katılarak zeytinyağı ve sağlığa etkilerini anlatıyorum. Zeytinyağı tüketimi kilo vermek için önerildiği gibi, insanların sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşarak onu korumalarına da yardım eder. Aynı zamanda kalp hastalıklarından, felce ve daha birçok hastalıklara karşı korur" şeklinde konuştu.

"Zeytinyağı içeriği zengin olan Akdeniz tipi beslenme rejimini uygulayan kişiler arasında birçok farklı kanser tipinin düşük oranda seyrettiğini ifade eden Pool, iyi kalite natürel sızma zeytinyağının düzenli tüketiminin önemini vurgulayarak, "Zeytinyağı antioksidan ve anti enflamatuar etkileri sayesinde oksidasyonun yarattığı hücre ve DNA hasarını ve bunun sonucunda hücrelerin genetik programının bozulmasıyla ortaya çıkabilecek kanserojen değişimleri önlemekte yardımcı olduğu araştırmalar sonunda ortaya konmuştur" dedi.

PAHALI ZEYTİNYAĞI, İYİ BİR YAĞ MIDIR?

Dr. Poole, 'Zeytinyağı Diyeti' başlığı altında yazdığı kitabında zeytinyağı konusunda dünyada yapılan araştırma sonuçlarına da yer vererek, kaliteli zeytinyağının nasıl anlaşılacağı konusunda da bilgiler verdi.

Yağın kalitesi ile fiyatı arasında kesin bir ilişki olduğunu söyleyen Dr. Poole, düşük fiyatlı yağların büyük toptancıların seri üretilmiş yağlarının karışımı olabileceğine dikkati çekerek, "Karışım yağlar daha pahalı yağların tat ve lezzetinde olmaz. Besin değerleri, sağlığa yararları açısından da aynı olmayacaktır. Bunun nedeni, yüksek kalite birinci sınıf yağların üretiminin daha maliyetli olmasındandır. Bununla birlikte fiyatın kaliteyi daha az belirlediği bir nokta da mevcuttur. Pahalı bir yağın maliyeti büyük oranda ambalajı ve pazarlaması yüzünden de yükselmektedir. Eğer iklim uygunsa ve zeytinin yetiştirilmesi ve üretim tesisinde yağ çıkarılması süreçlerinde en iyi uygulamalar izlendiyse daha makul fiyatlardaki birinci sınıf yağlar da, daha pahalı olanlar kadar lezzetli ve aynı derecede sağlığa yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.

"LİTRESİ 100 STERLİN OLAN YAĞLAR DA VAR "

İngiltere'de natürel sızma zeytinyağların fiyatlarının litresi 4 sterlin gibi düşük bir rakamdan 20 sterline kadar değişebildiğini söyleyen Poole, şarküterilerde ya da yalnızca zeytinyağı satan özel mağazalarda zeytinyağının litresinin 30 sterline kadar çıkabildiğini, ayrıca çok özel konsept yağlar olarak pazarlanan ve litresi 100 sterlin olan yağların da olduğunu hatırlattı.

Seçimin natürel sızma zeytinyağından yana olması gerektiğini ifade eden Poole, zeytinyağı olarak tanımlanan rafine edilmiş yağlardaki sağlığa yararlı birçok bileşenin düşük seviyede olduğuna dikkati çekerek "Seveceğiniz ve düzenli olarak kullanacağınız bir yağ seçin. Bibersi lezzetin tadını çıkarın. Yağda boğazı hafifçe yakan bir 'keskinlik' muhtemelen sağlıklı antioksidan seviyesinin göstergesidir. Şişenin üzerindeki yağla ilgili tanımlamalar ve hasat tarihini bulmaya çalışın" dedi.

İNDİRİMLİ YAĞLARA DİKKAT!

Büyük marketlerde satılan indirimli yağlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyaran Dr. Poole, birçok perakendecinin zaman zaman yağlarda indirim yaptığı ve bu yağları almaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. İndirim nedeninin son kullanma tarihine yaklaşıyor olması da olabileceğini söyleyen Poole,  "Dolayısıyla bu yağların en iyi hallerinde olması pek olası değildir. Zeytinyağında şişeleme tarihinden sonraki 18 aya kadar kullanılmalıdır. Düşük polifenol oranına sahip yağlar tamamen bayatlayacaktır. Ama ne yazık ki piyasada zeytinyağlarına 2 yıllık son kullanma tarihi verme gibi bir uygulama var. Üstelik büyük toptancılardan gelen yağlar genellikle şişelenmeden önce de bir süre beklendiğinden bu süre 2 yılı geçmiş olacaktır" dedi.

Kitabında bahsettiği konularla ilgili olarak Türkiye'de yakın bir zamanda bir bilgilendirme toplantısı yapma çalışması içinde olduğunu söyleyen Dr. Poole, "Türkiye'de zeytinyağı konusunda bilgi sahibi olan herkesi tüm bildiklerini paylaşmaya davet ediyorum. Ben de yakın bir zamanda Türkiye'ye gelerek incelemeler yaparak tavsiyelerimi üretici ve tüketicilerle paylaşmak istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zeytinyağı Türkiye DHA Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title