Haberler

18 Mayıs Dünya Müzeler Günü

Dünya Müzeler Günü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Özel İpekyolu Müzesi'nde düzenlenen törenle kutlandı.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Müzeler Günü etkinliklerinin TTSO Özel İpekyolu Müzesi'nde düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, "Müzeler o ildeki geçmişten bugüne kadarki hayatı saklayan kayıt mekanlarıdır." dedi.

Hacısalihoğlu, Trabzon'un tarih boyunca İpekyolu üzerinde bir ticaret merkezi olduğuna vurgu yaparak, "Milattan önce 750 yılından bu yana Trabzon'da 12 büyük imparatorluk kuruldu. Hepsinin burada bir izi var. Önemli olan bu izleri gün ışığına çıkarıp sergilemektir." diye konuştu.

TTSO olarak müze konusunda üzerlerine düşeni yapmak istediklerini de ifade eden Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

"2010 yılında Özel İpekyolu Müzesi'ni açtık. Eserler gelmeye devam ediyor. Çin'den başlayıp İngiltere'ye kadar gidecek olan 'Bir Kuşak Bir Yol' adı altında proje çalışmaları yürütülüyor. Geçen yıl Antalya'da İpekyolu üzerindeki belediyelerin toplantısı vardı. Her belediyenin kendi ilinde bir şeyler yapması, müze veya benzeri mekanlar açması kararı verildi. Bizler ise Trabzon olarak 2009 yılında Uluslararası İpekyolu Sempozyumu'nu başlattık. 2010 yılında İpekyolu Müzesi'ni açtık. Bu da Trabzon olarak bizlerin ülkelerin gidişatını takip ederek daha önceden kararlar alabildiğimizi gösteriyor. Bu müze, Bir Kuşak Bir Yol projesindeki önemli adımlardan biridir."

Hacısalihoğlu, Trabzon'daki müze sayısını artırmayı arzu ettikleri belirterek, "Özellikle Trabzon'u bir müze olarak düşünmek lazım. Nereyi açıyorsak altından farklı bir tarih çıkıyor. Kazı çalışmaları yeniden başlıyor. Bizler de elimizden gelen desteği vereceğiz. Kazılarla birlikte çok farklı konuların gün ışığına çıkacağını biliyoruz." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise yaklaşık 5 bin 200 eserin sergilendiği Trabzon'daki müzeleri, 2018 yılında 900 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak da Müzeler Günü kutlama programı için Özel İpekyolu Müzesi'nin kapılarını kendilerine açan TTSO yönetimine teşekkür etti.

Törenin ardından katılımcılar TTSO Özel İpekyolu Müzesi'nde Tılsım Uluslararası Sanat Derneği Karma Resim Sergisi'ndeki eserler gezildi. Ayrıca protokol üyeleri sergiye katkıda bulunanlara da teşekkür belgesi takdim etti.

Törene Trabzon Vali Yardımcısı Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, yönetim kurulu üyeleri, sanatseverler ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İpekyolu Trabzon Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title