Haberler

    İnternette Çevrimiçi Gizliliğin Formülü Nedir? Deep Web'e Hoşgeldiniz

    Son zamanlarda çevrimiçi kullanıcı gizliliği konusunda olumsuz haberler ortaya çıkmaya başladı. Hal böyle olunca insanlar webdeki gizliliklerini korumak için çeşitli yöntemlere başvuruyorlar. Onlardan biri de Tor Browser.

    Deep Web, uyuşturucu satışının olduğu ve kiralık katillerin bulunduğu bir yer olarak kötü üne sahip bir yer ancak webdeki gizliliğiniz konusunda endişe duyuyorsanız internette gezinmek için güvenli bir yol olabilir. Tor Tarayıcı sayesinde kolay bir şekilde Deep Web'e ulaşmak mümkündür.

    Facebook, The New York Times gibi bazı internet sitelerinin de Tor Tarayıcısı üzerinden erişilebilen "onion" uzantılı versiyonları bulunuyor.

    Tor, siz internette gezinirken trafiğinizin anonim olmasını sağlar. Çeşitli şifrelemeler sayesinde takip etmesi zor olan ağda gizliliğinizle ilgili şüpheleriniz varsa güvenli olursunuz.

    Deep Web nedir?

    Normal webde alan adları, DNS üzerinden gerçek IP adreslerine çevrilir. Bu, alan adlarının merkezi bir kontrole tabi olduğu ve istendiği zaman sansürlenebileceği anlamına gelir. Ülkemizde bunun örneklerini sık görebiliyoruz. Hatırlarsanız buna tepki olarak 2014 yılında insanlar duvarlara bazı DNS adresleri yazmışlardı.

    Açık Haklar Grubu kurulunda bulunan ve Facebook ve The New York Times için "onion" uzantılı siteler yapan bir güvenlik mühendisi Alec Muffett, Deep Web'in bu tür sansürlere karşı bir yol olduğunu belirtiyor. Muffet, "Tor ağı, TCP/IP internetin en üstünde yer alan ve ağa katılan bilgisayarları bir araya getiren IPv4 ya da IPv6 değil, 'Onion Alanı' adında tamamıyla yeni bir ağa dönüştüren başka bir ağdır." diyor.

    Tor nedir?

    Tor ağını kullandığınızda trafiğiniz şifrelenir ve anonim olarak yönlendirilir, ardından başka bir şifreleme katmanına bürünür. Bu, merkezi olmayan bir düğüm ağı üzerinden üç kez yapılır. Düğümler, gizli gönüllüler tarafından yönetilir.

    Ayrıca Tor tarayıcı, göz atma geçmişinizi de siler ve her oturumdan sonra çerezleri temizler. Ancak bazı gizlilik yöntemleri de bulunur. Örneğin bir kullanıcı normal ağda aynı izleme sistemini kullanan iki farklı web sitesine eriştiğinde her ikisinde de izlenir. Tor tarayıcısı, bunu takip eder ve her iki sitenin bağlantılarını iki farklı insan gibi görünmesi için farklı bir devre üzerinden açar.

    Tor nasıl indirilir ve kullanılır?

    Tor tarayıcıyı internet üzerinden bilgisayarına indiren kullanıcılar, herhangi bir normal tarayıcıyla internete giriyormuş gibi Tor tarayıcısını kullanabilirler. Aslında bu kadar basit. Tor'un masaüstü uygulamasının yanı sıra bir android uygulaması ve bazı kısıtlamalarla karşılaşsa da bir iOS uygulaması da bulunuyor.

    Aşağıdaki bağlantılardan Tor tarayıcıyı indimek mümkün. Yalnız yine de uyaralım; Tor ve Deep Web bazı noktalarda kullanışlı olsa da ağın içerisinde zararlı insanlar ve bu insanları yakalamaya çalışan polisler de bulunmakta. Tor Browser'ı kullanırken bunu göz önünde bulundurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

    Tor Tarayıcı masaüstü uygulaması

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Facebook Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title