Haberler

Kraliçe Arılar "Ekmek Kapısı" Oldu

DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Milas ilçesinde devlet desteğiyle Muğla'ya özgü yılda 3 bin kraliçe arı yetiştiren çift, tüm Türkiye'de çam balı üreticilerinden talep görüyor.

VOLKAN YILDIZ - DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Milas ilçesinde devlet desteğiyle Muğla'ya özgü yılda 3 bin kraliçe arı yetiştiren çift, tüm Türkiye'de çam balı üreticilerinden talep görüyor.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sinin karşılandığı Türkiye'de, bu üretimin yaklaşık yüzde 75'i 3 milyon kovanla Muğla'da gerçekleşiyor.

Milas ilçesine bağlı Dere Mahallesinde yaşayan Sönmez çifti, devlet desteğinden faydalanarak Muğla'ya özgü kraliçe arı üretimi gerçekleştiriyor.

Kraliçe arı yetiştiricisi Mehmet Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliğinden temin edilen ve Anadolu arısının Muğla eko tipi olarak adlandırılan ırktan ürettiği kraliçe arıların, Muğlalı arıcıların yanı sıra Türkiye genelinde çam balı üretimi yapan arıcılardan da yoğun talep gördüğünü söyledi.

Kraliçe arı üretiminin ekmek kapıları olduğunu belirten Sönmez, "13 yıl önce 'kraliçe arı' üretimine başladık ve şu an yılda 3 bin kraliçe üretimi yapıyoruz. Arı ırkları arasında en iyi çam balı verimi sağlayan Muğlalı kraliçelerin siparişlerine yetişmekte zorlanıyorum." dedi.

"Tanesi 40 liradan satışa sunuyoruz"

Eşinin yardımları sayesinde bu işte başarı yakaladığını ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:

"15 yıl önce Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünce açılan ana arı yetiştiriciliği kursuna katıldım. Kursun ardından devlet desteğinden de yararlanarak, 2006 yılında eşimle kraliçe arı yetiştiriciliğine başladık. Kendi kovanlarımızda uyguladığımız yöntemle, ilk önce arı larvalarını bal mumundan yapılan özel yuvalardaki gözlerin içine koyuyoruz. Sonra bunları kraliçesi olmayan çift katkı kovanlarda büyütüyoruz. Buradaki larvalardan erkek arı ve kraliçe arı yetiştiriyoruz. Ardından da küçük kutularda muhafaza ettiğimiz kraliçe arıları, çiftleştikten sonra tanesi 40 liradan satışa sunuyoruz."

"Tarım ilaçlarının yanlış kullanımı zarar veriyor"

Sönmez, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımından kaynaklanan zehirlenmeler sonucu her yıl arı kolonilerinde büyük kayıplar yaşandığına dikkat çekti.

Arıların sadece bal ve polen üretmediğini vurgulayan Sönmez, "Arılar aynı zamanda doğadaki yaşamın devam etmesini sağlıyor. Doğadaki çiçekleri dölleyen arılar, insanlar için de hayatı öneme sahip. Arılarımızı korumamız için tarım ilaçlarını bilinçli ve kurallara uygun bir şekilde kullanmalıyız. İlaçlamaların arıların uçtuğu gündüz saatleri yerine geceleri yapılması arı ölümlerini azaltacaktır." diye konuştu.

Kraliçe arı yetiştiriciliğinin her aşamasında eşine destek veren Fatma Sönmez ise ana arılara gözü gibi baktığını söyledi.

Eşinin daha çok bal üretimi ağırlık verdiğini kendisinin ise kraliçe arı üretimi üzerine yoğunlaştığını belirten Sönmez, "Ana arı yetiştirirken mum dökümünü, transfer işlemlerini ve arıların bakımını yapıyorum. Ana arılarımızın hayata gelişini görmek çok güzel ve bana büyük bir mutluluk veriyor." dedi.

Sönmez, yapacakları yatırımlarla ana ara üretim kapasitelerini arttırmayı ve Muğlalı kraliçeleri daha fazla arıcıyla tanıştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Her yıl 300 civarında ürettiği ana arı ticaretiyle geçimini sağladığını anlatan Sönmez, iyi bir ırk özelliği olan Muğla ırkı kraliçe arıları ürettiklerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Milas Muğla Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title