Haberler

Erzurum YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Gündoğan Doktoralı İnsan Kaynağımızı Artırmamız Şart

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, doktoralı mezun sayısının bin kişide 0.4 olarak hesaplandığı Türkiye'de üniversitelerin istenilen performansı gösteremediğini söyledi. Gündoğan, Kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamayı yükseltmek için doktoralı insan kaynağımızı artırmamız şart dedi.

'YÖK 1002000 Doktora Burs Programı' kapsamında devlet üniversitelerinde doktora eğitimi alan öğrencilerle buluşmaların üçüncüsü Atatürk Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu'ndaki toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile Atatürk, Artvin Çoruh, Erzurum Teknik, Fırat, Iğdır, Karadeniz Teknik, Recep Tayyip Erdoğan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde doktora burs programı kapsamında eğitim gören yaklaşık üç yüz bursiyer öğrenci ve bu rektörler katıldı. YÖK'ün yürüttüğü 1002000 Doktora Burs Programının akademik hayat için itici güç olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, dünyanın 10 ekonomi olma hedefine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Çomaklı, üniversite olarak bu projeyi desteklediklerini belirtti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ 7 MİLYON 737 BİNE ULAŞTI

YÖK 1002000 Doktora Burs Programı hakkında bilgi veren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, dünyada ve Avrupa'da doktoralı kişi sayısının arttığını söyledi. Avrupa genelinde 2018 rakamlarına göre doktoralı sayısının 750 bin civarında olduğunu açıklayan Gündoğan, Türkiye'de 43 bin 265'i kız olmak üzere toplam 97 bin öğrencinin doktorasını devam ettirdiğini vurguladı. Gündoğan, Dünyada ilk 10 büyük ekonomi hedefi olan Türkiye için yetişmiş doktoralır eleman sayısında büyük mesafe katetmemiz gerekiyor. Ülkemizde yükseköğretim kurumu olarak 206 kurum var. Öğrenci sayısı 7 milyon 737 bine ulaşmıştır. Bu rakamlar sayısal büyümeyi gösteriyor. Bu sayısal büyümeyle nitelik ve kalitenin de eşlik etmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu çerçevede çalışmalardan birisi idari ve mali açıdan bağımsız bir kalite kurulu kurulmasıydı, bunu greçekleyştirdik. Onlarca yıldır konuşulan misyon farklılaşması ihtisaslaşma ikinci projemizdi. Bölgesel odaklı üniversiteler ile araştırma üniversiteleri iki ana kulvarda yürütüyoruz. Hedef odaklı çalışmamızda üçüncü projemiz uluslararasılaşma. 2014 yılında 48 bin olan yabahcı uyruklu öğrencimiz şu anda 148 bine ulaştı. Dördüncü projemiz ise doktoralı insan kaynağının nitelik, nicelik olarak artırılmasına yönelik olan YÖK 1002000 Doktora Burs Programıdır. Doktoralı mezun sayısı Çin'de bin kişiye 2,2, Amerika'da bin kişiyle 1.7, Avrupa'da 1,5 olarak hesaplanıyor. 25-34 nüfus içerisinde her bin kişiye düşen doktoralı sayısında Türkiye'de oran bin kişiye 0,4 olarak hesaplanmaktadır. Ülkemiz bu noktada istenilen performansıgöstermemiştir. Kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamayı yükseltmek için doktoralı insan kaynağımızı artırmamız şart diye konuştu.

Doktora burs programıyla devlet üniversitelerinin doktora programlarının desteklenmesinin hedeflendiğini kaydeden Gündoğan, temel bilimler ve mühendislik, sağlık, sosyal bilimler ile mimarlık ve tasarımödan oluşan 4 ana başlık oluşturduklarını söyledi. Bu ana başlıklar altında 100 alt alan oluşturulduğu bilgisini veren Gündoğan, tematik alanın sektörün ve ültenin ihtiyaçlarını araştırmalarla karşılayabilmeyi planladıklarını anlattı. Doktora burs programından 3 bin 700 üzerinde öğrencinin yararlandığını ifade eden Gündoğan, 2019 sonuna kadar bu rakamı 4 binin üzerine çıkarmayı istediklerini vurguladı.

Toplantıda 1002000 Doktora Burs Programı'ndan yararlanan öğrenciler YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan'a çiçek verdi. Programda daha sonra burs olan doktora öğrencilerir birer konuşma yaptı.

YÖK BAŞKANI KATILAMADI

Bu arada Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı toplantıya katılacağı açıklanan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, rahatsızlığı sebebiyle Erzurum'a gelemedi. Saraç, toplantıya gönderdiği mesajla programa verdikleri önemi ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title