Haberler

İzmir Bu Mahalede Ramazan Davulunu Askere Gidecek Gençler Çalıyor

İzmir'in Torbalı ilçesinin kırsal Arslanlar Mahallesi'nde 100 yıllık bir gelenek yaşatılarak ramazan davulunu vatani görevini yapmak için askere gidecek olan gençleri çalıyor.

İzmir'in Torbalı ilçesinin kırsal Arslanlar Mahallesi'nde 100 yıllık bir gelenek yaşatılarak ramazan davulunu vatani görevini yapmak için askere gidecek olan gençleri çalıyor. Böylelikle mahalleli sahura kalkarken, toplanan bahşişler de gençler için askerde cep harçlığı oluyor.

Torbalı'ya 8 kilometre mesafedeki 778 nüfuslu kırsal Arslanlar Mahallesi'nde askere gidecek gençler ramazan ayında gece davul çalarak vatandaşları sahura kaldırıyor. Asırlık bir geleneğe göre, askere gidecek gençler, ramazanda mahalle meydanından başlayıp sokak sokak dolaşarak sahurda davul çalıyor. Gelecek yıl farklı celp dönemlerinde askere gidecek olan 3 genç de, kimin başlattığı bilinmeyen gelenek sayesinde, bu ramazan ayında topladıkları bahşişlerle askerde ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulacak. Askere gidecek olan gençlerden 19 yaşındaki İsmail Güner, Ataberk Karyalı ve Cemil İbis de davul çalmanın çok güzel olduğunu, bu geleneğin de devam etmesinden dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

100 YILDIR DEVAM EDİYOR

100 yıl önce kim ve kimler tarafından geleneğin başlatıldığını merak ettiklerini kaydeden İsmail Güner, Her yıl, askere gidecek olan gençler ramazan ayında ön hazırlık yapıyor. Bu yıl ise mahallemizden vatani görevini yapmak için askere gidecek olan 3 kişiyiz. 3 arkadaş, sahur biraraya gelip, davula vurmaya başlıyor, köylüleri sahura kaldırıyoruz. Örf ve adetlerimize göre yaşıyoruz. İnşallah geleneğimiz devam eder dedi.

EN BÜYÜK ARZULARI GELENĞİ YAŞATMAK

Geleneğin aynı zamanda askere gidecek gençlere maddi anlamda katkı sağladığını belirten Ataberk Karyalı ise, Sıramız geldiğinde ramazan davulunu biz aldık diye konuştu.

Asker adaylarından Cemil İbis ise, Bazen motosikletle bazen de yürüyerek sokakları gezip, davul çalıyoruz. Bizler bu geleneği yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Gelecek nesillerinde yapması için de teşvik ediyoruz dedi.

Mahallede yaşayan Aytekin Özen de bu geleneğin devam etmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Aytekin Özen, askere giderek ramazan davulu çalan 3 gence Kuran-ı Kerim ve Türk bayrağı hediye etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Torbalı İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title