Haberler

Manisa Türk Kirazı Güney Kore Yolunda

Manisa'nın Alaşehir ilçesine gelen Güney Kore heyeti, kiraz bahçeleri, işleme, paketleme tesisleri ve soğuk hava depolarında incelemelerde bulundu.

Manisa'nın Alaşehir ilçesine gelen Güney Kore heyeti, kiraz bahçeleri, işleme, paketleme tesisleri ve soğuk hava depolarında incelemelerde bulundu.

Türkiye ile Güney Kore arasında yaş sebze meyve alımı için bir süre önce yapılan protokol doğrultusunda Alaşehir'e gelen Güney Kore heyeti, Alaşehir'de incelemede bulundu. Güney Kore heyetindeki Hayvan ve Bitki Karantinası Bölümü uzmanları, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Sınır Kontrol Daire Başkanı Neslihan Alper ve Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Soykan başkanlığında ilk olarak kiraz bahçelerini gezdi. Heyete, Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Alaşehir Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri de eşlik etti. Heyetin ikinci durağı Alaşehir'deki yaş sebze ve meyve ihracatı yapan işletmeler ve soğuk hava depoları oldu. Güney Kore heyeti, burada kirazın toplanması, depolanması, soğutulması, kalıntı raporlarının hazırlanması, nakliyesi, paketlenmesi gibi bir çok aşamasını yerinde görüp, bilgi aldı. Heyet, incelemelerinin ardından hazırlayacakları raporları ülkelerindeki ilgili mercilere sunacaklarını söyledi.

İncelemede bulunulan yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir işletmenin (ARGE) Koordinatörü Dr. Salih Çalı, Güney Kore ile yapılan protokolün kendilerini memnun ettiğini belirterek, İhracat yapmaktan çok mutluyuz yeter ki devletimiz bize imkanları sağlasın. Geçen yıl yaklaşık 7 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 8 bin ton. Güney Kore ile yapılan protokol gereği ihracat alanımız genişleyecektir. Biz hazırız, yeter ki devletimiz lojistik imkanları sağlasın. Güney Kore'ye ilk etapta kargo uçaklarıyla ihracat yapacağız. Talepler doğrultusunda deniz kargo ile de ihracat yapılabilir dedi.

'ARTIK UZAK DOĞU'YA DA BİR TAKIM ÜRÜNLERİMİZİ İHRAÇ ETMEYE BAŞLAYACAĞIZ'

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Sınır Kontrol Daire Başkanı Neslihan Alper de heyetin işletmenin hijyen koşularından etkilendiğini belirterek, şöyle dedi

Devlet ihracatçılarımıza her türü kolaylığı sağlayacak. Hava ve deniz yoluyla ihracat gerçekleştirilecek. Güney Kore halkı Türk kirazının aromasını, tadını, kokusunu çok beğeniyor. Hedefimiz Güney Kore pazarına girmek olacak. Güney Kore'den iki resmi uzmanımızı misafir ediyoruz. Bu uzmanlarımız bir hafta boyunca bizim kiraz bahçeleri, paketleme tesisleri ve fumigasyon ünitelerimizi inceleyecekler. Bunlarla ilgili raporlarını tutacaklar. Daha sonra bununla ilgili geri dönüş yapacağız. Buradaki önemli olan konu, zaten Avrupa'ya ve diğer ülkelere ihraç ettiğimiz bir takım ürünlerimizi artık Uzak Doğu'ya da ihraç etmeye başlayacağız. Buradaki konu kiraz. Heyetimizin de incelemelerinden çok memnun kaldıklarını görüyoruz. İşletmelerimizdeki hijyen koşulları ve uygulanan işlemlerden gerçekten etkilendiler.

Alper, Güney Kore ekibimizle Afyonkarahisar ve Antalya'daki çeşitli kiraz bahçeleri, paketleme tesisleri ve fumugasyon ünitelerini gezdireceklerini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güney Kore Alaşehir İhracat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title