Haberler

8 asırlık Kur'an'a ramazanda yoğun ilgi - TOKAT

Tokat Müzesinde sergilenen 8 asırlık el yazması Kur'an-ı Kerim'e ziyaretçiler ramazan ayında daha fazla ilgi gösteriyor.

Tokat Müzesinde sergilenen 8 asırlık el yazması Kur'an-ı Kerim'e ziyaretçiler ramazan ayında daha fazla ilgi gösteriyor.

Tokat Müzesi Müdür Vekili Hayati Gönültaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzelerinde sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerim'in 1191 yılına ait olduğunu bildiklerini söyledi.

El yazması eserin Malazgirt zaferiyle Türklerin Anadolu'yu yurt edişinde yazılan ilk ve o dönemden bugüne ulaşan tek el yazması Kur'an-ı Kerim olduğunu düşündüklerini dile getiren Gönültaş, "El yazması anlamında Anadolu'nun çok önemli eseridir. Böyle bir eser, Türkiye'de başka bir müzede bulunmamaktadır." dedi.

Eserin, 2010 yılında satın alma yoluyla Tokat Müzesine kazandırıldığını belirten Gönültaş, şöyle devam etti:

"Konya'daki restorasyonundan sonra 2011 yılından itibaren burada sergileniyor. Ünik eser anlamında da çok önemlidir. Tokat ve Niksar'da ilk kez kurulan Yağıbasan Medreseleri için yazıldığı düşünülmektedir. Çok önemli özellikleri bulunuyor. Bunlardan biri, 162'nci sayfasında ketebesi bulunmasıdır. Burada, eseri yazan kişinin özelliklerinden bahsedilmektedir. Satır altı meali de bulunmaktadır."

Gönültaş, ramazan ayının gelmesiyle 8 asırlık Kur'an-ı Kerim'e ilginin daha da arttığını, ziyaretçilerin en çok bu eserin bulunduğu bölümde zaman geçirdiğini anlatarak, "8 asırlık el yazması eser, Tokat Müzesinin göz bebeğidir. Bu eseri görmek için herkesi müzeye davet ediyorum." diye konuştu.

El yazması Kur'an-ı Kerim'i yazanın bilinmemesine rağmen tarih ile hattatın isminin belirtildiği ketebede, "Bu kitap miskin, zayıf, günahkar, Allah'ın rahmetini uman Abd-i fakir Ebu'l Kasım bin Mahmud bin Ebu'l Kasım İbrahim bin Muhammed El-İmami, Allah'a hamd ederek, Pazartesi 4 Zilhicce 587 tarihinde bitirdi." ifadesi yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title