Haberler

"Hozat Bebekleri" iki yılda markalaştı ve kooperatifleşti

Tunceli'nin Hozat Kaymakamlığınca 2017 yılında kadınların ev ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için hayata geçirilen oyuncak örgü bebek yapımı kursu, kooperatifleşerek ilçedeki kadınların ekmek kapısı oldu.

Hozat ilçesinde, kaymakamlığın öncülüğünde İlçe Halk Eğitim Merkezinin (HEM) desteğiyle kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması amacıyla geçen yıl başlatılan oyuncak organik örgü bebek yapımı kursu 2. yılında Hozat Bebekleri (HOBE) adıyla markalaştı.

Yaşları 18 ile 60 arasında değişen ve haftada 750 ile bin oyuncak bebek üretebilen ev hanımları, el emeği göz nuru bebeklere her geçen gün artan ilgi nedeniyle daha organize çalışabilmek için Türkiye'de ilk defa kamu ve özel sektörün ortak olduğu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu.

Hozat HEM'de kurs sorumlusu ve usta öğretici olarak görev yapan Seyran Dilekçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Örgü bebek atölyesi olarak 10 kadınla başladığımız kurslarımızda 50 kadın istihdam ediliyor." dedi.

Dilekçi, Hozat bebeklerine ilginin gün geçtikçe arttığını belirterek, şunları ifade etti:

"Ürünlerimiz Türkiye'de ve dünyada artık tanınıyor, 'HOBE' adıyla markalaştık. Her bir kadınımız 3 günde bir bebek üretebiliyor, 50 kadınımız ise ayda 750 bebek üretebiliyor. Ürünlerimize çok yoğun talep var. Bu ürünleri üretirken çocuklarımızı düşünerek üretiyoruz, çünkü biz de anneyiz. Çocuklarımızın sağlığı ve hijyeni bizler için çok önemli, o nedenle bu bebekler organik örgü bebeklerdir. Üzerinde ve içinde hiçbir şekilde metal ve kimyasal ürün bulunmamaktadır. Bu bebekler kirlendiğinde makineye atıp yıkanabiliyor. Oyuncak bebekler çok uzun süre çocuklara eşlik edebiliyor."

Kursa katılarak bebek üreten Selma Yavuzer de projede başlangıcından itibaren yer aldığını söyledi.

Proje ile evden çıkan kadınlar üretime dahil oldu

Kadınların proje ile evlerinden çıktığını ve üretime dahil olduğunu belirten Yavuzer, "Burası bizim için gerçekten güzel gelir kapısı oldu. Burada çalıştıkça psikolojimiz değişiyor, hem evimize katkıda bulunuyoruz hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz, özgüvenimiz gelişiyor." dedi.

"Bebeklere bayıldık, hepsini çok beğendik"

İstanbul'dan gezi için Hozat'a gelen ve Hozat Bebekleri'nden almak için atölyeyi ziyaret eden Berivan Zeren de "Bebeklere bayıldık, hepsini çok beğendik. Şimdi de hediye etmek için, evimizde yer bulması için bir kaç tane satın aldık. Herkese burayı önereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Zeren de ilk defa Tunceli'yi ziyaret ettiklerini belirtti.

Ziyaretler kapsamında ilçeleri gezdiklerini söyleyen Zeren, "Hozat ilçesinde kadınların bebek üretim merkezini ziyaret ettik. Burada Avcılar ilçemize örnek olabilecek çalışma gördük, kadınlarımızın eline sağlık. Biz de İstanbul'da bu gibi aktiviteleri ilerletmek için çalışmalar başlatacağız ve bu tür etkinliklerde kadınlarımızın yanında olacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Tunceli Bebek Hozat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title