Haberler

DHA YURT BÜLTENİ - 10

Batman'da yıldırım düştü; 600 dönümde ekili buğday yandıBatman'da dün gece etkili olan sağanağın ardından yıldırım düşmesi sonucu 600 dönümde ekili olan buğday, küle döndü.

Batman'da yıldırım düştü; 600 dönümde ekili buğday yandı

Batman'da dün gece etkili olan sağanağın ardından yıldırım düşmesi sonucu 600 dönümde ekili olan buğday, küle döndü.
Batman'da dün etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde yağışın ardından yıldırım düşmesi sonucu Oymataş köyü ve Cendere mezrasındaki ekili arazilerde yangın çıktı. Bölgeye itfaiye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekinlerinin yandığını gören köylüler, itfaiye ekipleriyle birlikte yangına müdahalede bulundu. Uzun süren uğraşın ardından yangın güçlükle kontrol altına alındı. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, dün gece yıldırım düşmesi sonucu meydana gelen yangında küle dönen arazide hasar tespiti yaptı. Çıkan yangında 600 dönümlük alanda ekili buğdayın yandığını söyleyen Doğan, ilk belirlemelere göre 500 bin lira dolayında zararın olduğunu aktardı. Çiftçilere, tarım sigortası yapmaları için çağrıda bulunan Doğan, "Çiftçilerin, doğal afetlere karşı ekim öncesinde mutlaka tarım sigortalarını yaptırmalarını istiyoruz. Maalesef çiftçilerimiz tarım sigortasından kaçıyor. İlk tespitlerimize göre dün geceki yangında 500 bin liralık zarar var" dedi.
'RÜZGAR YÖN DEĞİŞTİRMESEYDİ KÖY DE BÜYÜK ZARAR GÖRÜRDÜ'
Oymataş köyü sakinlerinden çiftçi Faysal Gönülaçar, saat 22.30 sıralarında yıldırımın düşmesiyle köy çevresindeki buğday alanlarında yangının çıktığını fark ederek yetkililere ihbarda bulunduklarını belirterek, "Köyümüzün yakınına düşen yıldırım, ekili alanları alevler içinde bıraktı. Traktörlerle tarlaların etrafını açtık. Rüzgar yön değiştirmeseydi, köyümüz de büyük zarar görürdü. Belediye itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangını iki saat gibi bir sürede kontrol altına alındı. Allah'a şükür, kimseye bir şey olmadı. Buğday ekili alanlarda hasar oluştu" diye konuştu.
'KEŞKE TARIM SİGORTASINI YAPSAYDIM'
Cendere mezrasında 130 dönümlük buğday tarlası kül olan Hamza Budaker, tarım sigortasını yapmamanın üzüntüsünü yaşadığı ifade ederek, şunları söyledi:
"Bugün buğday hasadını yapacağımız tarlanın bu manzara içinde olması bizi sarstı. Gecenin ilerleyen saatleriydi. Tarlada yangının çıktığını öğrendim. Geldiğimde tarla alevler içindeydi. Belediye, itfaiye ekipleri ve köylülerin müdahalesi vardı ama olan olmuştu. Keşke tarlama tarım sigortasını yapsaydım. Bundan böyle tarım sigortası yapmadan ekin yapmayacağım. Mağdur durumdayız. Yaralarımızın sarılmasını istiyoruz."

Görüntü Dökümü
-------------
Yangından görüntü
Yangının ardından küle dönen ekili alan
Ziraat Odası Başkanı Doğan'ın yangının çıktığı alandaki incelemeleri
Röportajlar
Genel ve detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 224 MB

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,

========================

Kapadokya'da müzelere 9 günde 121 bin ziyaretçi

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde bulunan müzeleri, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince 121 bin kişi ziyaret etti.Türkiye'nin peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, kayadan oyma tarihi manastırları, mağara otelleri ve yer altı şehirleri ile ünlü bölgesi Kapadokya, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini yüzde 100 doluluk oranıyla geçirdi. Bölgede bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Müzesi, Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirlerini 121 bin kişi ziyaret etti. Dünyanın en ilginç yer oluşumlarından biri olarak da değerlendirilen peribacaları ve tüf kayalara oyulu yer altı yerleşim merkezleri ile dikkat çeken Kapadokya'ya ziyaretlerin sürdüğü belirtildi.

Görüntü Dökümü:
--------------
-Kapadokya'da bulunan yerli ve yabancı tursitlerden görüntü

-Genel detay

Süre: 1.23-154 MB

Haber-Kamera: NEVŞEHİR,DHA

=====================

9 deniz kaplumbağasının ölüm nedeni insan kaynaklı

Antalya'nın Çıralı, Olimpos ve Mavikent sahillerinde, 2,5 ayda 9 caretta ve yeşil deniz kaplumbağası ölüsü bulundu. Kaplumbağaların balıkçı ağları, misinalar ve denizanası zannettikleri poşetleri yutarak öldüğü belirlendi. Hatay'da ise balıkçı ağlarına sarılı 2 caretta kurtarıldı.
Caretta caretta ile yeşil deniz kaplumbağaları, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) 'Tehlikede (EN)' yani nesli tehlike altında 'kırmızı liste'de yer alıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de toplam 21 alanı caretta carettaların yuvalama alanı olarak belirleyerek koruma altına aldı. 21 yuvalama alanından 9'una sahip Antalya, 640 kilometrelik sahil bandıyla tüm Akdeniz'de caretta carettalar için en önemli yaşam alanını oluşturuyor.
5'İ YEŞİL, 4'Ü CARETTA ÖLÜSÜ SAHİLLERE VURDU
Kemer ilçesine bağlı yaklaşık 3,7 kilometrelik Çıralı sahili, Kumluca ilçesine bağlı 300 metrelik Olimpos sahili ile 14 kilometrelik Mavikent sahili, Antalya'daki yuvalama alanlarından üçünü oluşturuyor. Carettaların yumurta bırakmak için çıktığı bu sahillere, aynı dönemde yeşil deniz kaplumbağaları da beslenmek için çıkıyor. Nisan ayı sonundan beri geçen 2,5 ayda bu 3 sahilde toplam 9 caretta ve yeşil deniz kaplumbağası ölüsü bulundu.
BOYLARI ÖLÇÜLÜP YAŞLARI TESPİT EDİLİYOR
Çıralı Kıyı Koordinasyon Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, Üç sahilde 5'i yeşil deniz kaplumbağası, 4'ü caretta toplam 9 deniz kaplumbağası ölüsü gördüklerini kaydetti. Elginöz, "Biz bu hayvanların boyunu ölçüyoruz. DNA örnekleri alınabilecek durumda olanları Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) bildiriyoruz. Olmayanları ise gömüyoruz. Gömülen kaplumbağaları belli bir süre geçtikten sonra çıkarıp yaşını tespit etmek için 'humerus' yani ön kol kemiklerinden kesit alıyoruz. Bunlar laboratuvar ortamında inceleniyor ve yaşları saptanıp raporlanıyor. Ölü kaplumbağaların otopsileri de DEKAMER'de gerçekleştiriliyor" dedi.
KAPLUMBAĞALARIN ÖLÜM NEDENLERİ
Antalya'da bu yıl ilk kaplumbağa ölülerinin nisan ayının son haftasında balıkçılar tarafından görüldüğünü belirten Komisyon Başkanı Erdal Elginöz, "Balıkçı ağında boğulduğunu düşünüyoruz. Çünkü poşetle ilgili bir şey veya pervane yarası yoktu. İkisi de genç, 30'lu yaşlarda biri erkek, biri dişi ve muhtemelen çiftleşirken ağa girmişlerdi. Yine farklı zamanlarda ölü bulduğumuz bir carettanın üzerinde ise 'parakete' denilen yüzlerce iğneli olta vardı. Oltaya takılmış kurtulamamış. Bir carettanın ise sırtında pervane izleri vardı, sürat teknesi pervanesi parçalamış. İkisinin ise boğazından poşet çıkardık. Birinde yüzgeç diplerinde morluk, darbeler vardı. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. Belki ağdan çıkarken aldığı darbeler nedeniyle olmuştu" diye konuştu.
ŞEFFAF POŞETİ DENİZANASI ZANNEDİYOR
Carettaların denizdeki poşetleri, özellikle de şeffaf poşetleri denizanası sandıklarını vurgulayan Elginöz, şöyle dedi:
"Carettalar denizanalarını yiyerek beslenir. Antalya'da denizi denizanalarından temizleyen en önemli canlıdır caretta. Carettaları çıkarırsanız Antalya'da denize girilemez. 500'ü Antalya kıyılarında, bütün Akdeniz'de yaklaşık 2 bin caretta var. Her biri günde 2-3 denizanası tüketir. Carettalar olmazsa ortalığı denizanalarının basacağı bilimsel bir gerçek. O yüzden turizmcilerin de carettalar için seferber olması gerekir. Maalesef denizde yüzen şeffaf poşetleri denizanası zannederek yutmaları sonucu bağırsak tıkanması, boğulma gibi sebeplerle ölüyorlar."
YETİŞKİN BİR CARETTANIN ÖLMESİ ÇOK TRAJİK
Yetişkin bir carettanın ölmesinin çok trajik olduğuna dikkati çeken Elginöz, "Örneğin geçen yıl Çıralı ve yan koylardan toplam 9 bin yavru denize göndermiştik. Bunlardan yalnızca 9'u erişkin yaşa ulaşabilir. 9 ölü kaplumbağanın kıyıya vurması bir yıl boyunca Çıralı koyundan denize gönderdiğimiz bütün yavruların ölmüş olması anlamına gelir ve çok trajik. Denizlerdeki koruma önlemlerinin de artırılması gerekiyor. Bunun için de ilgili kurumlarla daha geniş kapsamlı çalışmalar planlıyoruz. Çünkü yalnızca yuva alanlarını korumanın carettaların geleceği için yeterli olmadığı ortaya çıkmaktadır" dedi.
'DENİZDE DE ÖNLEM GEREKİYOR'
En büyük ölüm nedenlerinin balıkçı ağları, oltalar, poşet ve kirlilik olduğuna işaret eden Elginöz, "Valilik, Doğa Koruma ve Milli Parklar, kaymakamlık, belediye gibi ilgili kurumlarla bu konuda bir toplantı planlıyoruz. Caretta yumurtlama alanlarında 1 mil içinde olta ve ağ kullanılmaması, sürat teknelerinin 5 milden fazla hız yapmaması gerekiyor. Bütün bunların titizlikle denetlenmesi caretta ölümlerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Plastik, çöp atılmaması konusunda da insanlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü'nde de Çıralı'da bir etkinlik düzenleyeceğiz. Hem sahilde hem denizde mümkün olduğunca plastik atıkları temizleyeceğiz" diye konuştu.
HATAY'DA İKİ CARETTA KURTARILDI
Diğer yandan Hatay'da ise sahilde balıkçı ağlarına dolanmış, ölmek üzere olan iki kaplumbağa kurtarıldı. Samandağ sahilinde balıkçı ağlarına dolanmış bulunan kaplumbağa Hatay Tabiatı Koruma Derneği gönüllülerince kurtarılırken, Arsuz sahilinde ise yine balıkçı ağlarına dolanmış şekilde bulunan kaplumbağa gönüllüler tarafından kurtarıldı.

Görüntü Dökümü
-----------
Ağlara dolanan kaplumbağa
Kurtarılması
Yüzen caretta
Yavruların karaya çıkması

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: ANTALYA-DHA)

=================

İzmir'de, denizden ceset çıktı

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde, sahilde balık tutan vatandaşların ihbarıyla gelen polis ekipleri, denizden 25 yaşlarında bir erkek cesedi çıkardı. Ceset, kimliğinin belirlenmesi için adli tıpa gönderilirken, olayı cep telefonlarıyla görüntülemeye çalışan vatandaşların çabası, polis ekiplerini zor durumda bıraktı.
Bugün saat 11.45 sıralarında, Karşıyaka İskele yakınlarında balık tutan vatandaşlar, polise suda bir ceset olduğunu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye deniz polisi ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler, yaklaşık yirmi dakikalık çalışmayla cesedi denizden çıkardı. Cenazede çürüme ya da herhangi bozulma belirtisi görülmedi. Ceset, savcının incelemesinin ardından, kime ait olduğunun belirlenmesi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Öte yandan, polisler, olayı cep telefonlarıyla görüntülemeye çalışan vatandaşları, uzaklaşmaları için defalarca uyarmak zorunda kaldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
------------
Cesedin denizden çıkarılması
Cesedin karaya alınması
Polislerin çalışmasından görüntü
Meraklı vatandaşlardan görüntü

Haber-Kamera: Davut CAN / İZMİR,

=================

Balıkesir'de 45 kaçak göçmen ile bir organizatör yakalandı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden yasadışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isteyen 45 kaçak göçmen ile bir organizatör yakalandı.
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ayvalık ilçesi Küçükköy Mahallesi'nden göçmen kaçakçılığı yapılacağı istihbaratı üzerine harekete geçti. Jandarma bölgeye düzenlediği operasyonla yasadışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye hazırlanan 18'i çocuk, 14'ü kadın Suriye uyruklu 45 kaçak göçmen ile organizatör İ.E.'yi yakaladı.
Kaçak göçmenler ile İ.E.'nin Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki işlemleri devam ediyor.

Haber: Fatih Emrah ERDOĞAN/AYVALIK (Balıkesir), -


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Batman Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title