Haberler

Mahathir, ABD-İran geriliminden ABD'yi sorumlu tuttu

KUALA Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ABD ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin, "Bütün provokasyonları ABD yapıyor.

KUALA Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ABD ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin, "Bütün provokasyonları ABD yapıyor. Önce nükleer anlaşmadan çekildi, şimdi de Körfez bölgesine muharip gemi gönderiyor. Bu hamleler İran'ı provoke etmeye yöneliktir." dedi.

CNBC televizyonuna konuşan Başbakan Mahathir, ülkesindeki siyasi gelişmeler, ABD ile Çin arasındaki ticari savaş ve son günlerde yaşanan ABD-İran gerilimine dair değerlendirmelerde bulundu.

Çin ile ticari savaşın ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemleriyle başladığını belirten Mahathir, "Trump dünya genelinde provokasyon yapmaktan hoşlanıyor. Bütün bu olanlar Trump'ın Çin'den gelen ihracatları kısıtlamaya çalışmasıyla başladı. Çin, ABD ile herhangi bir ticari savaş arzusunda değildi." diye konuştu.

Mahathir, "Bu şartlarda ticari savaşlar iyi sonuç getirmez. Yapılacak en iyi şey masaya oturup sorunları müzakere etmektir." dedi.

ABD-Çin ticari geriliminin dünyayı ikiye bölüp bölmeyeceği sorusuna Mahathir, "Bu gerilimde taraf tutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde dünya için bir felaket olur." yanıtını verdi.

"Bütün provokasyonları ABD yapıyor"

ABD'nin son günlerde İran'la yaşadığı gerilime ilişkin Trump'ın politikalarını eleştiren Mahathir, "Bundan önceki ABD başkanları makul insanlardı. Ama şu an tamamen öngörülemez bir kişiden bahsediyoruz. İş ortamından geldiği için her meselenin işten ibaret olduğunu düşünüyor. Yaptığı şeyler herkesi etkiliyor. Daha sorumlu olmalı." ifadesini kullandı.

Mahathir, söz konusu gerilimden kimin sorumlu olduğu sorusuna, "Gördüğüm kadarıyla bütün provokasyonları ABD yapıyor. Önce nükleer anlaşmadan çekildi, şimdi de Körfez bölgesine muharip gemi gönderiyor. Bu hamleler İran'ı provoke etmeye yöneliktir." cevabını verdi.

İki ülke arasındaki gerilimin savaşa dönüşmemesi uyarısında bulunan Mahathir, "İran ile savaşa gidilirse bu sadece İran'ın ABD'ye karşı savaşı olmaz, dünya savaşı olur. Diğer ülkeler de buna dahil olur. Taraflar bir araya gelmeli ve gerilimi durdurmalıdır." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Donald Trump İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title