Haberler

KONYA 5 KARDEŞ, KIRAÇ TOPRAKLARI ORMANA ÇEVİRDİ

Güncelleme:

Konya'nın Akşehir ilçesinde eskiden köy statüsünde olan Tekke Mahallesi'nde oturan 5 kardeş, kıraç olan topraklarının ormana dönüşmesinde büyük katkı sağladı.

Konya'nın Akşehir ilçesinde eskiden köy statüsünde olan Tekke Mahallesi'nde oturan 5 kardeş, kıraç olan topraklarının ormana dönüşmesinde büyük katkı sağladı. 5 kardeş, 1958'den 1980'li yılların sonuna kadar Orman İşletme Müdürlüğü'nün ağaç seferberliği çalışmalarında işçi olarak çalışıp, zaman zaman tepeliklere sırtlarında fidan taşıyıp dikti. Yaşlılık dönemlerini yemyeşil orman içinde geçiren en büyük ağabey Ramazan Karakoyun, O zaman araba ve at yoktu. Eşekle ve sırtımızda yürüyerek tepeliklere fidanları çıkartıp, dikip, yetiştirdik dedi.

Akşehir ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Tekke Mahallesi, 1958 öncesi kıraç topraklara sahipti. Orman İşletme Müdürlüğü 'de başta Tekke Mahallesi olmak üzere çevresindeki köylerde ağaçlandırma seferberliği başlattı. O köylerde oturanlarda seferberliğe katıldı. Karakoyun ailesinin en büyük oğlu olan ve şu an 92 yaşında olan Ramazan Karakoyun da ağaçlandırma seferberliğine gönüllü başladı. Ardından işletme müdürlüğünde ücretli işçi olarak devam etti. Kardeşleri Şükrü (85), Mevlüt (84), Halil (82) ve Ali Karakoyun (80) da ağaçlandırma seferberliğinde işçi olarak çalıştı. Diğer işçilerle birlikte o dönemin şartlarında sırtlarında ve eşeklerle tepeliklere fidan çıkaran Karakoyun kardeşler, ağaçların gelişip, büyümesinde de görev aldı. Sadece Tekke köyünde değil, diğer çevre köylerin de ağaçlandırılmasında emeği geçen Karakoyun kardeşler şu an yaşlılıklarını, kıraç topraklardan kurtardıkları yemyeşil doğanın ortasında geçiriyor. Kardeşlerden Ali Karakoyun ise yaşlılığa bağlı hastalığı nedeniyle evinden fazla dışarı çıkamıyor.

'KIRAÇTI, HİÇ AĞAÇ YOKTU'

Köylerindeki ağaçlandırma çalışmalarının 1958 yılında başladığını belirten Ramazan Karakoyun, 26 yıl boyunca Orman İşletme Müdürlüğünde görev aldığını belirtti. Sırtlarında ve eşekle tepeliklere fidan çıkardıklarını belirten Karakoyun, O zaman araba ve at yoktu. Eşekle ve sırtımızda yürüyerek tepeliklere fidanları çıkartıp, dikip, yetiştirdik. 26 yıl boyunca çalıştım. Meşe, çam ve sedir ağaçları yetiştirdik. Köyümüzde ve çevresinde halen ağaç dikimleri devam ediyor, tabi bir taraftan da seyretmek için kesiyorlardedi.

Diğer işçilerin çadırlarda kaldıklarını ifade eden Karakoyun, Bizim ev köyde ve yakın olduğu için kardeşlerimle yürüyerek gelir, evde kalır ve sabah tekrar tepeliklere çıkıp, ağaç diker ve bakımını yapardık. Diğer işçiler çadırda kalıyorlardı. Su yoktu, buradan bidonlarla su çıkartırdık. Çok zor şartlarda çalıştık diye konuştu.

Şükrü Karakoyun da fidanları dikip, büyüyüp gelişmesine kadar her işleminde çalıştıklarını ifade ederek, Dikip yapıyorduk, suluyorduk, çapasını yapıyorduk. O zamanlar kıraçtı, hiçbir ağaç yoktu. Şimdi hepsi büyüdü, yemyeşil oldu dedi.

1980'li yıllara kadar ağaçlandırma çalışmalarında görev yaptığını belirten Mevlüt Karakoyun, 1980'li yıllara kadar çalıştık. Ekiplerin posta çavuşluğunu yapıyordum. Yeri geldi 100-150 kişi çalıştık. O zaman burası kıraçtı, şimdi orman oldu. Ama şimdi kesiyorlar, odun yapıyorlar. Bazıları tabi ağaç yaşlandığı için çürüdüğü için kesiyorlarşeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tekke Mahallesi Akşehir Konya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title