Haberler

    Sırpların sıradaki yıldızı: Aleksej Pokusevksi

    Güncelleme:

    Sırbistan, gerek NBA gerek Avrupa bazında birçok yıldız oyuncuyu basketbola kazandırdı, kazandırıyor.

    Sırbistan, gerek NBA gerek Avrupa bazında birçok yıldız oyuncuyu basketbola kazandırdı, kazandırıyor. Bogdan Bogdanovic, Nikola Jokic, Milos Teodosic, Vlade Divac, Peja Stojakovic ve daha nice yetenekli oyuncu, tarih boyunca övgülere layık olan Sırp basketbol ekolü altında yetişti. Geçtiğimiz hafta sona eren FIBA U18 Avrupa Şampiyonası’nda bu ekolün yeni bir meyve verdiğini gördük. Aleksej Pokusevksi, turnuva boyunca sergilediği performansla gündemden düşmedi ve uzun yıllar düşeceğe de benzemiyor.

    Künye

    Doğum tarihi: 26 Aralık 2001

    Takım: Olympiacos

    Boy: 213 cm

    Kilo: 89 kg

    Pozisyon: Pivot

    Onu öne çıkaran özelliği: Dev fiziğini hızıyla birleştirmesi

    En çok geliştirmesi gereken özelliği: Konsantrasyon

    2018-2019 sezonu istatistikleri:

    Oynadığı maç sayısı: 6

    Süre ortalaması: 18,5

    Sayı ortalaması: 15,7

    Ribaund ortalaması: 5,0

    Asist ortalaması: 1,8

    İsabetli şut yüzdesi: %42,3

    İsabetli üç sayılık şut yüzdesi: %50,0

    İsabetli serbest atış yüzdesi: %71,4

    Blok ortalaması: 2,3

    Top çalma ortalaması: 1,6

    Top kaybı ortalaması: 1,8

    Savunma

    Aleksej Pokusevski, henüz 17 yaşında ancak 27 yaşındaki ortalama üstü bir pivotun savunma yeteneklerine sahipmiş gibi oynuyor. Hızlı ve uzun kollarıyla savunmada rakiplerinde üstünlük sağlayan genç pivot, üst düzey basketbol zekasını da kullanarak üç sayı çizgisinin içerisindeki her yeri etkili bir şekilde savunabiliyor.

    Pokusevski, geçtiğimiz sezon kendisine karşı yapılan penetrelerin %14,6’sını bloklamayı başardı. Sırp oyuncu, fizik olarak biraz ince ancak basketbol zekâsıyla kendisinden çok daha atlet uzunlara veya delici hıza sahip kısalara karşı bloklar yapabiliyor. Uzunlara karşı bire bir savunma yaptığı zaman boyalı alanın tam ortasına yerleşiyor, rakibi topla birlikte birkaç adım aldıktan sonra turnikeye gittiği anda sıçrayarak topu bloklayabiliyor. Pokusevski, rakip takımın pick&roll oyunundan sonra kısaya karşı kaldığında ise, kulaç açıklığının avantajını kullanarak savunduğu oyuncunun penetre kanallarını kapatıyor ve rakip takımın hücumunu bir nevi tıkamış oluyor.

    Şut ve Atletizm

    Geçtiğimiz sezon onun için çok özeldi. Pokusevksi, U11 seviyelerinden beri şut atmakta sıkıntı yaşıyordu ancak geçtiğimiz sezon bu sorununu aşmayı başardı. Üç sayılık şutlarda 20’de 10’la isabet buldu, ayrıca orta mesafeli şutlarını da geliştirdi.

    Oyuncunun kas kütlesi çok zayıf görünüyor ancak o, geleneksel bir pivotun sahip olması gereken temaslı oyuna yatkın. Atletizm konusunda ise patlayıcı hareketleri yok, potaya genelde akışkan ve hızlı devrilmeler yaparak skor üretmeye çalışıyor. Yani geleneksel hücum silahlarına biraz biraz sahip ancak modern pivotta olması gereken şut özelliği, Pokusevski için şimdiden hallolmuş gibi görünüyor.

    Ribaund

    Sırp yıldız, ribaundlarda inanılmaz bir sıçrama yeteneğine sahip. Savunmada boyalı alana düşen topların hemen hemen hepsini alıyor ve bunu oldukça yukarılardan yapıyor. Eğer ilk sıçramasında topu alamadıysa, aynı pozisyon içerisinde defalarca hamle yapıyor ve ribaundu alıyor. Pokusevski, hücum ribaundlarında da etkili ancak savunmada olduğu gibi elit seviyede değil. Rakibin box-out’larına karşı çözüm üretemiyor ve ribaund anında potadan uzak kaldığı için topa hamle yapma şansını da bulamıyor.

    Konsantrasyon

    Sırp pivotun genel oyun özelliklerine baktığımız zaman net bir eksiye sahip olmadığını fark ediyoruz ancak mikro detaylara indiğimiz zaman konsantrasyon konusunda sorun yaşadığını söyleyebiliriz. Savunmada motoru daima aktif ancak bazen gereksiz yere ikili yardım götürebiliyor ve savunduğu oyuncu boyalı alana devrildiğinde boyalı alanı boş bırakıyor. Savunma ribaundlarını alma konusundaki ısrarı nedeniyle bazen gereksiz fauller yapıyor. Yani ribaundu almak için sıçradığı zaman boşta olan kolunu doğru konumlandıramıyor.

    Hücumda ise pick&roll’ün ardından ekstra pas atmak için yanlış bölgeye devriliyor ve topla buluştuğu zaman hâkimiyeti sağlayamıyor, topu kaybediyor. Bazı pozisyonları çok fazla zorluyor.

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    basketbol Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title