Haberler

Sındırgı kornişonu üreticisinin hasat telaşı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde turşuluk salatalık olarak bilinen kornişonun rekoltesinde son dönemde yapılan sulama göletleriyle kaydedilen artış, üreticileri memnun etti.

İlçede son yıllarda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve belediye tarafından yapılan göletler sayesinde sulama imkanları yaygınlaştı. Bu da pek çok çiftinin sulu tarıma yönelmesini sağladı.

Sındırgı merkez ve kırsal Yüreğir, Işıklar, Küçükdağdere, Büyükdağdere, Aslandede, Osmanlılar mahallelerindeki arazilerine kornişon eken üreticileri, 3-4 ay sürecek hasat telaşı sardı.

İklim koşullarının da etkisiyle verimi yüksek, kaliteli kornişonlar elde eden çiftçilerin turşu fabrikalarına sattığı ürünler, Avrupa ve Arap ülkeleri ile Rusya ve Avustralya'ya ihraç ediliyor.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kornişonun küçük olanlarının büyüklerinden daha değerli olduğunu söyledi.

İlçe merkezi ve söz konusu kırsal mahallelerde halkın geçimini bu işten sağladığını belirten Yavaş, "Şu anda rekoltede Türkiye birincisiyiz. Burada yıllık 70 bin ton salatalık üretimi yapılıyor. Yaklaşık 3 ay süren kornişon hasadı, şehir merkezine göre rakımı yüksek olan yerlerimizde 4 aya kadar çıkıyor. Günlük olarak burada kurulan bine yakın elek var. Bu eleklerde üreticiler kornişonları tasnif ediyor." dedi.

Pazarlama sorunu yaşamıyorlar

Kornişonların çoğunlukla Ege Bölgesi'ndeki işletmelere satıldığını aktaran Yavaş, ürünün işlenip turşu yapılarak yurt dışına gönderildiğini anlattı.

Yavaş, iki kişilik bir ailenin 3 dekardan yılda ortalama 30 bin lira kazandığı bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"Bizler de belediye olarak vatandaşımızı destekliyoruz. Üretimin artmasıyla şehrimize tersine göçler başladı. Sındırgı'da 70 bin dekarlık alanda kornişon tarımı yapılıyor. Bu işten 3 bin aile geçimini sağlıyor. Salatalığımız aranan, istenen ve özellikle yurt dışında takdir gören bir ürün. Şu anda satış problemimiz yok, çok şükür dünyaya yayılan bir yanımız var. Arap ülkelerinden tutun da Avrupa'ya, Rusya'ya kadar kornişonumuz gidiyor hatta geçen yıl Avustralya'ya yollandı, orada da çok beğenildi."

Üreticilerden Birsen Yalçın da tohumları haziran ayında ekip hasada ağustosta başladıklarını belirtti.

Verimin yüksek olduğunu dile getiren Yalçın, "2 dönümlük tarlamızda günde 250 kilogram salatalık topluyoruz. Bir yılda 9 ton salatalık topluyoruz, çok memnunuz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Balıkesir Sındırgı Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title