Haberler

(Özel) 40 el sanatı ustası Ahlat'ta buluştu

Güncelleme:

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde buluşan geleneksel el sanatı ustaları renkli görüntüler oluşturdu.

Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde buluşan geleneksel el sanatı ustaları renkli görüntüler oluşturdu.

Ahlat'ta 1071 kutlamaları için kurulan alanda birbirinden farklı etkinlikler devam ederken, geleneksel el sanatları ise oldukça ilgi görüyor. Bastonculuktan sedef işlemeye, bakırcılıktan kalaycılığa kadar 40 el sanatı ustasının buluştuğu Ahlat'ta, 3 gün boyunca kutlamalar devam edecek. Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üçüncü kuşak bastonculuk yapan Cumali Birol, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından davet edildiğini ifade ederek, "Devlet sanatçısı unvanı olarak 40 ustamızla beraber buradayız. Biz de Adilcevaz bastonuyla burada yer aldık. Büyük ve yoğun bir ilgi var. Bu tür etkinliklerin olması lazım. Geleneksel Türk el sanatlarının yaşatılması noktasında bunlar bizlere ışık tutuyor. İnşallah bu sanatı da dördüncü kuşağa aktaracağız. Bastonculuk sanatının ölmesini istemiyoruz. Bu sanatlar yok olmasın, yok olmaması için de bakanlığa teşekkür ediyoruz. Bakanlık bu tür etkinliklerle bizlere değer veriyor. Bizleri buraya çağırdı, bizlerde burada yerimizi aldık" dedi.

Gaziantep'ten gelerek Bitlislileri sedef ve tel kırma sanatı ile tanıştıran Mehmet Bülent Fıstıkçı ise, "Kültür ve Turizm Bakanlığının tescilli sanatkarıyım. Bakanlık bizi bu festivale davet etti. Gördüğümüz alakadan ve ilgiden çok memnunuz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Biz Gaziantep'te sedef kakma icra ediyoruz. Ceviz ağacı üzerine orijinal sedef kakma yapıyoruz. Sarı pirinç teli ile işliyoruz, buna da telkari diyoruz. Osmanlıya dayanan bir meslektir. Osmanlı zamanında sedef ayrı telkari ayrı ayrı sanatlarmış, ama Gaziantep'te bu iki sanatı birleştirmişler" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen kalaycı ustası Hamza Saklın da, Ahlat'a kalaycılık mesleğini tanıtmak için geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Malazgirt Zaferi'nin bininci yılına yaklaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Ahlat ve Bitlis Belediyesi çok güzel bir festival düzenlemiş. Bu arada Türkiye'deki el sanatları ustalarını davet ettiler. Bunların içinden bizde Siverek'ten üç usta olarak geldik. Amacımız mesleklerimizi tanıtmak. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyoruz." - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sedef Hastalığı Bitlis Ahlat Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title