Haberler
BBC

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Greenblatt istifa etti

Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'ın istifa ettiği açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'ın istifa ettiği açıklandı.

Greenblatt göreve geldiği 2017'den bu yana, Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile birlikte İsrail-Filistin sorununu içeren Orta Doğu barış planı üzerinde çalışmıştı.

Planın açıklanması birçok kez ertelenmiş, son olarak 17 Eylül'de İsrail'de yapılacak seçimlerden sonrasına bırakılmıştı.

İlk açıklamayı yapan Beyaz Saray yetkilisi, Greenblat'ın göreve başladığında niyet ettiğinden daha fazla görevde kaldığını ve ailesi ile daha fazla vakit geçirmek istediğini belirtti.

New York Times'ın haberine göre, Greenblatt görevden ayrıldıktan sonra Kushner'in danışmanlarından Avi Berkowitz ile İran Özel Temsilcisi Brian Hook "bu süreçte daha fazla rol oynayacak".

İsrail'den teşekkür, Filistinlilerden 'iyi ki gidiyor'

Trump, sosyal medya hesabından istifayı doğrulayarak temsilciye teşekkür etti. Trump mesajında şunları yazdı:

"Yönetimimde neredeyse 3 yıl çalıştıktan sonra, Jason Greenblatt özel sektörde çalışmak üzere ayrılacak. Jason, sadık ve iyi bir arkadaş ve harika bir avukat oldu. İsrail'e ve İsrail ile Filistinliler arasında barış arayışına olan bağlılığı unutulmayacak. Onu özleyeceğiz. Teşekkürler Jason!"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "barış ve güvenlik için yaptığı çalışmalardan ve İsrail hakkında olumsuz açıklamalarda bulunanlara karşı doğruyu ifade etmekten çekinmediği için" Greenblatt'a teşekkürlerini ifade eden bir açıklama yaptı.

Ancak Filistinli yetkililer planı İsrail yanlısı olmakla eleştiriyor. Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın Orta Doğu'da barışı kurma çabalarını, anlaşmaya atfedilen 'Yüzyılın Anlaşması' nitelemesine gönderme yaparak .

AFP muhabiri Joe Dyke sosyal medya hesabında Filistinli yetkili Hanan Asrawi'nin "Sanırım tüm Filistinliler iyi ki gidiyor diyecek" sözlerini paylaştı.





Kushner Şubat'ta bölge ülkelerini ziyaret etti

İsrail'de Nisan ayında gerçekleşen seçimden sonra hükümeti kurma görevini üstlenen Binyamin Netanyahu'nun koalisyon hükümeti kurmayı başaramaması nedeniyle parlamento 17 Eylül'de erken seçim kararı almıştı.

İsrail-Filistin sorununa kalıcı bir çözüm için uzun süredir Orta Doğu Barış Planı üzerinde çalışan Kushner, Şubat ayında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi bölge ülkelerini ziyaret etmişti.

New York Times'ın haberine göre İsrail ve Filistin arasındaki barış planı üzerinde iki senedir çalışan Kushner, Arap devletlerin liderlerine, her iki tarafın siyasi tavizlerde bulunmasının gerekeceği bir barış için ekonomik yatırımın önemini anlatmıştı.

Süreci yakından takip eden analistler, barış planın 10 yılı aşkın bir sürede Batı Şeria'ya ve Gazze'ye toplam 25 milyar dolar, görüşmelerin seyrine göre Mısır, Ürdün ve Lübnan'a toplam 40 milyar dolar yatırım öngördüğünü söylemişti.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Orta Doğu Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title