Haberler

Karamanlı çiftçiye lavantanın avantajları anlatıldı

Karaman Ziraat odası Başkanı Mehmet Bayram, Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden birisi olan Karaman'da, alternatif ürün arayışımız kıraç arazilerin fazla olmasındandır" dedi.

Ziraat Odası'nın ev sahipliğinde Karamanlı çiftçilere lavantanın getirisi ve avantajları düzenlenen seminerle anlatıldı. Şemsi Bayraktar Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminere Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram'ın yanı sıra AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile çiftçiler katıldı.

Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Karaman'ın Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden birisi olduğunu söyledi. Toplantının amacı tıbbi aromatik bitki ekilişini arttırarak çiftçilere asli veya alternatif geçim kaynakları oluşturmak olduğunu ifade eden Bayram, "Özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle alternatif ürün arayışlarımız başlamıştır. Türkiye'de özellikle son yıllarda üretimi artan lavanta kozmetikten temizlik sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır. 2017 yılında lavanta üretimine başlanmış olup, 2018 yılında 8 bin 700 dekar alanda lavanta üretimi gerçekleştirilirken, 2019 yılında bu alan 10 bin dekarı geçmiştir. İlimizde yaklaşık olarak 238 bin hektar kıraç arazi bulunmaktadır. Can suyu haricinde su istemeyen lavantadan terk edilmiş tarlalarda, sulama imkanı olmayan ve eğimli arazilerde bile çok iyi verim alınabilmektedir. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından da ciddi destekler verilmektedir. İyi Tarım uygulamaları kapsamında dekara 50-100 lira, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapanlara da dekar başına 100 lira mazot ile 15 lira gübre desteği verilmektedir" dedi.

Karaman'ın yağışı az alan ve kurak bir bölge olmasından dolayı alternatif ürünlere yönlenmesi gerektiğini de vurgulayan Bayram, "2019 yılı üreticilerimiz için zor bir yıl olmuştur. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle özellikle girdi maliyetlerinin aşırı artması üreticiyi zora sokmuştur. 2019 yılı desteklemeleri halen açıklanmadı. Geçtiğimiz yıllarda Şubat ayında açıklanan destek açıklamaları nedeniyle üreticilerimiz ürün planlaması yapamamaktadır. Bakanlık tarafından hayvancılığın koruma aşılarının paralı yapılması nedeniyle Şap, Çelerme gibi hastalıkların artmasından korkulmaktadır. Bunun dışında elektrik faturaları çiftçilerimizin canını yakmaktadır. Çiftçilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz olarak yapılandırılmalıdır" diye konuştu.

"Bizi en çok üzen alan tarımdır"

AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser de seminerde yaptığı konuşmada, tarımda yaşanan sorunların sadece Karaman'ın meselesi olmadığını söyledi. "Bizleri en çok üzen alan tarımdır" diyen Eser, "Tarımda biz eğer iyi olursak, tarımda Karaman'ın meselelerini gerçekten çözüp çiftçinin sorunlarını la yıkı ile dinleyip bunun karşılığını devlet olarak hükümet olarak verebilirsek, Karaman'da ekonomik problemin kalmayacağını burada herkes biliyor. Eğer çiftçinin mevcut ekonomideki daralmadan kaynaklı sorunlarını, sıkıntılarını çözdüğümüz takdirde Karaman'da esnafın sorununu da çözeceğimizi biliyoruz. O yüzden tarım diyoruz, o yüzden tarıma destek vermemiz lazım diyoruz. ve o yüzden tarımın meselelerini çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Mehmet Fatih Yavuz tarafından toplantıya katılan çiftçilere lavanta üreticiliği ve avantajları konusunda bilgiler verildi. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Bayram Türkiye Karaman Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title