Haberler

CHP'li vekil Gürsel Erol'dan TBMM'ye "Kenan Evren'in ismi kamusal mekanlara verilmesin" teklifi

Güncelleme:

Kamusal mekanların adlandırılmasında "Kenan Evren" adının kullanımının yasaklanmasına ilişkin kanun teklifi hazırlayan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bunu TBMM Başkanlığına sundu.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, kamusal mekanların adlandırılmasında "Kenan Evren" adının kullanımının yasaklanmasına ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunarak, 12 Eylül'ün unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini söyledi.

Erol, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü olduğunu belirterek, 12 Eylül'de, demokrasinin askıya alındığı, TBMM'nin lağvedildiği, Anayasanın kaldırıldığı, siyasi parti genel başkanlarının tutuklandığı, siyasi partilerin kapatıldığı, 10 binlerce insanın işkenceden geçirildiği, işten atıldığı bir sürecin işletildiğini ifade etti.

CHP'li vekil Gürsel Erol'dan TBMM'ye 'Kenan Evren'in ismi kamusal mekanlara verilmesin' teklifiCHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol

"TÜRK DEMOKRASİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ"

AK Parti hükümetlerinin takdir ettiği işlerinden birisinin de Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ve Evren ile ilgili "Anayasanın askıya alınması, parlamentonun kapatılması ve askeri darbe" sebebiyle dava açılması olduğunu aktaran Erol, bu olayın Türk demokrasisi açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.

"CUMHURİYET'İN KURULUŞUYLA İLGİLİ ANLAMLI GÜNLERİN ADI VERİLSİN"

12 Eylül eleştirilse de bugün hala pek çok kamu kuruluşunda, caddelerde, sokaklarda, okullarda Kenan Evren'in adının yaşatıldığını belirten Erol, "Türkiye'nin demokrasisine darbe vuran Kenan Evren'in adının, kamu kurumlarında yaşatılmamasıyla iligili bir kanun teklifi hazırladık, TBMM Başkanlığımıza verdik." diye konuştu.

Erol, Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin adının yerine resmi kurumlara, caddelere, okullara ve meydanlara şehitlerin, cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili anlamlı günlerin adının verilmesini istediklerini kaydetti.

KENAN EVREN KİMDİR?

12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe ile ülke yönetimine el konulması ve Türkiye'deki bütün özgürlükler askıya alınmasından sonra yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Millî Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu.

Evren bu dönemde, MGK ve Genelkurmay başkanlığının yanı sıra devlet başkanlığını da üstlendi. MGK başkanı imzasıyla yayımladığı bildiride, Türkiye'nin iç ve dış düşmanlarının tahriki içinde olduğunu, devletin başlıca organlarının işlemez duruma getirildiğini, siyasal partilerin kısır çekişmeler içinde bulunduğunu, ülkenin savaş eşiğine getirildiğini belirtiyordu.

TBMM ve hükümeti feshetti, bütün ülkede sıkıyönetim ilan etti. 20 Eylül'de Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli oramiral Bülent Ulusu'ya hükümeti kurma görevi verdi. Devlet başkanı olarak yurt gezilerine çıkarak 12 Eylül Darbesinin amaçlarını halka anlattı. 12 Eylül Darbesinin birinci yıldönümünde Danışma Meclisi'nin toplanacağını açıkladı.

Üyeleri MGK tarafından seçilen Danışma Meclisi'nce hazırlanan ve MGK'ce denetlenen anayasanın kabul edilmesi için yoğun bir propaganda kampanyası yürüttü. 1982 Anayasası, 7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referandumda yüzde 91.37'lik 'evet' oyuyla kabul edildi. Evren, yeni anayasanın 1. geçici maddesi uyarınca, yedi yıllık bir süre için, Türkiye'nin 7. cumhurbaşkanı sıfatını kazandı.MGK ve Genelkurmay başkanlığını da sürdürdü.

Kaynak: AA / Güncel

Kenan Evren Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title