Haberler

Osmanlı başkentlerindeki tarihi 'karakalem' ile çiziyor

ÇOCUK yaşlardan itibaren karakalem resim ile ilgilenen ressam Tevfik Ayta, Osmanlı'nın başkentleri ve tarihi mimari yapılarını kağıda aktardı.

ÇOCUK yaşlardan itibaren karakalem resim ile ilgilenen ressam Tevfik Ayta, Osmanlı'nın başkentleri ve tarihi mimari yapılarını kağıda aktardı. Çizimlerine Osmanlı'nın son başkenti olan İstanbul'dan başlayan Ayta, son 2 yılda da Edirne'de bulunan 82 tarihi yapıyı karakalem ile çizdi. Resim serüvenine 5 yaşında başladığını belirten Ayta, İstanbul ve Edirne'den sonra Osmanlı'nın ilk başkenti Söğüt'teki çizimlerle çalışmalarını sonlandıracağını söyledi.

Tarihi mekan çizimlerine 2002 yılında İstanbul'da başlayan Ayta, yaklaşık 15 yıl boyunca İstanbul'un tarihi yapılarını karakalem çalıştığını söyledi. Ayta, 2017'de başladığı Edirne'nin 82 farklı tarihi yapısını çizmeyi ise yeni bitirdiğini belirtti. Amacının tarihten gelen yadigar eserleri geleceğe arşiv olarak bırakmak olduğunu ifade eden Ayta, çalışmalarını Osmanlı'nın ilk başkenti olan Söğüt ile bitireceğini söyledi.

Karakalem resim sanatının kendisi için önemli olduğunun altını çizen Ayta, Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapan Edirne'de 2 yılda 82 eser çizdiğini belirtti. Çalışmalarının ilk olarak fotoğrafını çekip sonra karakalem resmini çizdiğini söyleyen Ayta, "Başkentleri çizmeye son başkent İstanbul'dan 2002 yılında başladım. İstanbul çok mükemmel bir şehir ve İstanbul'u çizmek çok uzun sürdü. Edirne ve İznik'i çizmeye 2017'de başladım ve iki yıl içinde tamamladım. Edirne'de özellikle Selimiye'yi çalıştım. Selimiye'nin ancak onda birini çizebildim. Çünkü çizilecek çok şey var. Tarihi hamamlar, köprüler ve çeşmeleri de çizdim" dedi.

Son başkentten başladığı çalışmalarını ilk başkent Söğüt'te tamamlayacağını kaydeden Ayta, "Bir yere gittiğinizde bir cami, meydan, hamam, külliye ve çınar ağacı gördüğünüzde orası Osmanlı'dır. Özellikle çınar ağacı Osmanlı'nın damgasıdır. Camiler sanki kalemtıraş ile açılmış gibidir. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki mimari anlayışını göremezsiniz. Özellikle Mimar Sinan mimari alanda damga vurmuştur. Dünyanın en güzel çinileri bizdedir. Eşsiz hat yazıları da bizdedir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Osmanlı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kardeşlerim 125. bölüm izle! Kardeşlerim yeni bölüm full HD izleme linki! Kardeşlerim son bölüm neler oldu? Sur Belediye Başkanı kim? Adnan Örhan kimdir, kaç yaşında? Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title