Haberler

Sinop'ta harf inkılabı'nın 91'inci yılı törenlerle kutlanacak

Güncelleme:

Sinop'ta Harf İnkılabı'nın 91'inci yılı törenlerle kutlanacak

Sinop'ta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti ziyareti ve Harf İnkılabı'nın uygulanışının 91'inci yıl dönümü, çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanacak. Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Atatürk'ün hafızalara kazınan, kara tahta önünde çekilen fotoğrafının Sinop'ta çekildiğini belirterek, Daha önceki yıllarda valilik tarafından düzenlenen törenlerle belki de geçiştirilen bu önemli ve anlamlı günü, biz bu sefer daha coşkulu, Atatürk'e yakışır, bir programla dolu dolu, tüm halkımızla birlikte coşkuyla kutlayacağız dedi.

Valilik ve belediyenin ortak çalışmasıyla hazırlanan çeşitli etkinlik ve anma töreni programları 15 Eylül günü Atatürk'ün kente gelişinde ilk ayak bastığı İskele Meydanı'nda başlayacak. Etkinliklerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında gün boyu sürecek anma etkinliklerinde, Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri uçağı SoloTürk kent semalarında gösteri sergileyecek, Grup Gün Doğarken de sahne alıp konser verecek. Harf İnkılabı'nın uygulanışının 91'inci yıldönümü, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti'nin resim sergisi ve koreografi gösterisi gibi çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

'HARF DEVRİMİNİN İLK ADIMI SİNOP'TA ATILDI'

Yapılan hazırlıklar öncesinde bilgi veren Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, harf devriminin ilk adımının Sinop'ta atıldığını belirtti. Atatürk'ün hafızalara kazınan kara tahta önünde çekilen fotoğrafının da Sinop'ta çekildiğini söyleyen Ayhan, Kutlamaların yanı sıra, bu ziyaretin ötesinde harf devriminin de başlangıcı olan Atatürk'ün Sinop ziyaretini çok coşkulu bir şekilde kutlamaya hazırlanıyoruz. Daha önceki yıllarda valilik tarafından düzenlenen törenlerle belki de geçiştirilen bu önemli ve anlamlı günü biz bu sefer daha coşkulu, Atatürk'e yakışır, Sinop'a ve kendimize yakışır bir programla dolu dolu, tüm halkımızla birlikte coşkuyla kutlayacağız. Pek bilinmez ama harf devriminin ilk adımı Sinop'ta atıldı. O fotoğraf Yatı Mektebi ve şimdiki ismiyle Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu bahçesinde çekildi dedi.

'GAZİ, YATI MEKTEBİNİN BAHÇESİNDE İLK DERSİNİ VERİYOR'

Araştırmacı yazar Zeynel Zeki Özcanoğlu da Atatürk'ün harf devrimini başlattığı yer Sinop. Atatürk, Sarayburnu'ndaki konferanstan sonra İzmir vapuruyla hareket ederek, 15 Eylül 1928 tarihinde saat 14.30'da büyük halk coşkusuyla Sinop'a ayak basıyor. Halkın katılımıyla hükümet meydanına hareket ediyor. Burada kısa süreli bir istirahatten sonra, harf devriminin başlangıcı olan yatı mektebine hareket ediyor. Gazi, yatı mektebinin bahçesinde ilk dersini veriyor. Dersini orada bulunan öğretmene, halka anlatıyor. Arabacı Bekir Ağa'yı çağırarak, harf devrimi ile ilgili bilgileri ona soruyor ve ondan çeşitli yazıları yazmasını istiyor. Bu şekilde harf devrimi Sinop'ta başlamış oluyor. Atatürk'ün kara tahta üzerindeki yani harf devrimi ile ilgili olan o fotoğrafın Sinop'ta olduğunu kesinlikle kanıtlayabiliriz. Atatürk harf devrimi için geldiğinde, kıyafeti, çevresinde bulunan kişiler, harf devrimi esnasında çekilen fotoğraftaki aynı kişiler olduğu da kesin. Zeytin ağacı altında kara tahta ile ilk dersini veriyor diye konuştu.

Kentteki Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu öğrencileri de, Atatürk'ün ilk alfabe eğitimi verdiği okulda okumaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, anma etkinliklerini heyecanla beklediklerini söyledi.

GÖRÜTÜ DÖKÜMÜ

Muhabir anonsları

Araştırmacı yazar Zeynel Zeki Özcanoğlu,

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu ( Eski yatı Mektebi) öğrencileriyle röportaj

Atatürk'ün kara tahtada ders verdiğini anlatan anıttan görüntüler

Sinop Atatürk Caddesinden görüntü

HABER KAMERA Deniz ÖZENSİNOP, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Barış Ayhan Eylül Sinop Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title