Haberler

"Hukuku her şeyin üstünde gören anlayışta adalet tecelli olur"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni yargı paketine ilişkin, "82 milyon vatandaşımızın birinde bile 'Bana karşı adalet farklı tutuma girer' düşüncesi varsa burada adalet tecelli etmemiş demektir. Biz uygulayıcılar, yargı paydaşları, bu ülkenin vatandaşları olarak eksikler neredeyse bunu tamamlamak zorundayız. Hukuku her şeyin üstünde gören anlayışta adalet tecelli olur. İnsan susuz, ekmeksiz, aşsız kalabilir ama adaletsiz asla ayakta kalamaz" dedi.

Kutadgu Bilig'in Yusuf Has Hacib tarafından yazılışının 950'inci yıl dönümünde düzenlenen panele Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, çok sayıda hukukçu ve öğrenci katıldı. Program öncesi Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi'nin açılışı yapıldı. Programda konuşan Adalet Bakanı Gül, 950 yıl önce ortaya konulan Kutadgu Bilig'in adeta 'yargı-adalet reformunun bin yıl önce tecelli ettiği eser" olduğunu ifade ederek, "Aradan bin yıl geçiyor ve bin yıl sonra yine biz adalet nasıl daha iyi tecelli eder, onun arayışı içinde oluyoruz. İnsanlığın var oluşundan beri her zaman insanlık adalet duygusuyla ayakta durmuştur. Bu kıyamete kadar da böyle devam edecektir. Esasen bakıldığında 950 yıl önce ne söylenmiş, şimdi neyi arıyoruz aynı şeyler. İnsan susuz, ekmeksiz, aşsız kalabilir ama adaletsiz asla ayakta kalamaz. İşte bu duygu çerçevesinde mutluluğun bilgisi Kutadgu Bilig, devletin, hükümetlerin, yönetimin adil davranmasıyla mümkün olur. Mutluluğun formülü, bilgisi nedir? Adalettir. Bizlerin de savunma, iddia, yargılama makamı olarak aradığımız, ortaya çıkarmaya çalıştığımız değer adalet değeridir. Yusuf Has Hacip'in dediği gibi 'Adalet göğün direğidir.' Bugün başımıza gökyüzü düşmüyorsa, gökyüzü kendi yörüngesinde duruyorsa adalet sayesindedir. Ama adaletin olmadığı yerde başımıza gök düşmüş gibi bütün toplum bundan etkilenir" şeklinde konuştu.

"HUKUKU HER ŞEYİN ÜSTÜNDE GÖREN ANLAYIŞTA ADALET TECELLİ OLUR"

Yargı reformu strateji belgesine de değinen Bakan Gül, birileri için, bir kesim için değil, toplumun her kesimi için adaletin dağıldığı bir sistemi istediklerini vurguladı. Gül, "Uygulamada bir hakkın böyle olsa bile eğer 82 milyon vatandaşımızın birinde bile 'Bana karşı adalet farklı tutuma girer' düşüncesi varsa burada adalet tecelli etmemiş demektir. Biz uygulayıcılar, yargı paydaşları, bu ülkenin vatandaşları olarak eksikler neredeyse bunu tamamlamak zorundayız. Bin yıl önce bu işin çilesiyle arayış içinde olan Kutadgu Bilig gibi bizler de bu reform adım adım hayata geçtikçe yargıya olan güvenin, adalete olan inancın artmasını temel olarak sağlamış olacağız. İyi kanun kadar iyi uygulama da, yürütmenin de kendini hukuka bağlı görmesi gerekir. Yürütme hukukun üstünde değil. Hukuku her şeyin üstünde gören anlayışta adalet tecelli olur. Bu duyguyu hep birlikte adım adım hem mevzuatıyla, hem uygulamasıyla hayata geçirirsek mutluluğun bilgisine o zaman ulaşmış oluruz. Çünkü hukuk devleti akşam yatağına yattığında, sabah kalkınca kendinden, ülkesinden, toplumdan emin ve güvende hissederek uyuyorsa orada hukuk devleti inşa edilmiş demektir" şeklinde konuştu.

"DEVLETLERİN İYİ VEYA KÖTÜ OLMALARI YÖNETİCİLERİNE BAĞLIDIR"

Türklerin tarihin her sahnesinde olduğunu vurgulayan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ise, "Türklerin içinde olmadığı bir dünya tarihi yazılamaz. Tarihin ilk döneminde, orta döneminde ve son döneminde biz hep vardık. Adalet ile devletin bekası arasında doğrudan bağ vardır. Adalet olmayınca devlet olmaz. Türk dünyasının yetiştirdiği önemli bilginlerden biri Yusuf Has Hacib'tir. Kutadgu Bilig'de konular incelendiğinde bir edebiyat eseri, bir siyasetname, bir ansiklopedik değer taşıyan bir eser olduğu anlaşılır. Devletlerin iyi veya kötü olmaları yöneticilerine bağlıdır. Devlet adamı denilince akla devlet, devlet adamı denilince devlet akla gelir. Devlet adamlarının hem resmi işlerinde hem özel hayatındaki davranışlarıyla topluma örnek olmaları gerekir. Kamu etiği altında bu kurallar incelenmektedir. Hakimlerin yargılama sırasında özel yaşamlarında uymaları gereken davranış kuralları ise yargı etiğinin kurallarını içerir" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Kutadgu Bilig'in yazılışının 950'nci yılının Türkiye Barolar Birliği'nin kuruluşunun 50'nci yılına denk geldiğini ifade ederek, "Kimse yokken biz vardık, kimse yokken Türkler vardı. Orta Asya'da vardı, sonra bu coğrafyaya geldi. Orta Asya'dan buraya gelerek kökümüzden kopmadık. İşte bu kökün en önemli ispatlarından biri Kutadgu Bilig. Yusuf Has Hacip'in başyapıtı. Kutadgu Bilig ne demek? Mutluluk bilgisi demek. Bu mutluluk bilgisinin özü nedir? Tam göbeğinde adalet var. Adalet varsa gerçek anlamda mutluluk olur, adalet, devlet, akıl, akıbet. İşin özeti şu; Kutadgu Bilig bu günün evrenselleşmiş adalet kavramının altında en temel yapı taşlarından biridir. Yusuf Has Hacip ve Kutadgu Bilig olmasaydı bugünün adalet kavramı belki de böyle şekillenmezdi. Evrenseli kucakladığımızda lütfen sevgili genç meslektaşlarım biliniz ki aslında aynı zamanda Türk milletinin temel değerlerini ve imzasını sahipleniyorsunuz" şeklinde konuştu.

(İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title