Haberler

Bakan Çavuşoğlu: "Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak"-...

Güncelleme:

- Bakan Çavuşoğlu: "Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak"

"Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler"

CEZAYİR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona ilişkin, "Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak. Ayrıca Türkiye ve bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bu bölgeye dönmesi de mümkün olacak. Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Cezayir'de Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Boukadoum ile görüştü. Çavuşoğlu ve Boukadoum baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Libya konusunda Cezayir'in rolünün önemine işaret eden Çavuşoğlu, Berlin'de bu yıl içinde yapılması planlanan Libya konulu uluslararası konferansa mutlaka Cezayir'in de davet edilmesi gerektiğini ısrarlı bir şekilde söylediğini aktardı. Dün akşam Cezayir'de yatırım yapan firmaların temsilcileri ile bir araya geldiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "İstisnasız hepsi burada yatırım yapmaktan çok memnunlar. Özellikle Cezayir devletinin ve halkının kendilerine verdiği destek ve güvenden dolayı ayrıca çok mutlular. Türk firmalarının buradaki başarısını gören üçüncü ülkelerin firmaları da Türk firmalarıyla birlikte Cezayir piyasasına girmeye çalışıyorlar. Biz bundan mutluluk duyuyoruz. Firmalarımızı kardeş Cezayir'e daha fazla yatırım yapmaları için teşvik etmeye devam edeceğiz. Burada Cezayir'in başlattığı ekonomiyle ilgili, yatırımlarla ilgili reformlar ve attığı adımlar bana göre Türkiye'den daha fazla yatırımcının gelmesini teşvik edecektir" dedi.

"Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyona ilişkin, "Suriye'nin kuzeydoğusunda maalesef bir terör yapılanması var. Bu bize yönelik çok ciddi bir tehdit ve ABD'nin kendilerine verdiği silahları biz Türkiye'de yakalıyoruz. Çünkü PKK ile buradaki yapılanmaların hiçbir farkı yok. Terör örgütü şu anda bulunduğu bölgedeki insanlara da büyük bir zulüm içinde. 300 binden fazla Suriyeli Kürdü de kendilerini desteklemedikleri için sürgüne gönderdiler, Türkiye'de yaşıyorlar. Bu bölücü bir terör örgütüdür. Esas amacı Suriye'yi bölmektir, ki biz Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı biz buraya bir harekatı başlatma kararı almıştık. ABD Başkanı Trump buradan çekileceklerini ve burada bir güvenli bölgeyi de birlikte oluşturmak istediklerini söyleyince ABD ile güvenli bölge konusunda bir müzakere başlattık" açıklamasını yaptı.

"İlgili ülkelere Suriye dahil bildirimlerde bulunacağız"

"Bu sürecin ABD'nin bizi sadece oylama süreci olduğunu görünce Cumhurbaşkanımız, Trump'a bizzat kendisi 'Sizinle müzakerelerde bir netice alamayacağız, siz bunlara destek vermeye devam ediyorsunuz dolayısıyla biz artık kendi başımıza bu harekatı başlatacağız' dedi" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, her şeyden önce bizim BM şartından ve BM Güvenlik Konseyi kararlarından ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızdır. Harekatımızı, operasyonumuzu da bu çerçevede gerçekleştireceğiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerek askerlerimiz, gerek biz Dışişleri Bakanlığı olarak, BM dahil ilgili ülkelere, Suriye dahil bildirimlerde bulunacağız. Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak. Ayrıca Türkiye ve bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bu bölgeye dönmesi de mümkün olacak. Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler. Bu şekilde de Suriye'nin sınır bütünlüğüne önemli bir katkıda bulunacağız."

"Elektronik vize vermeye devam edeceğiz"

Türkiye ve Cezayir arasındaki vize konusuna değinen Bakan Çavuşoğlu, "Bu konuyu kendi aramızda konuştuk. Vize konusunda kim daha katı, bu suçlamaya ya da yarışmaya girmek istemiyorum. Ama halklarımızı doğrudan ilgilendiren ortak bir sorun olduğu konusunda hemfikiriz. Biz burada kesinlikle bir katılaşma yapmadık, bazı suistimallere karşı tedbirler aldık. Karşılıklı olarak vize meselesini nasıl hallederiz, bununla ilgili konsolosluk istişaresi gerçekleştireceğiz ve tüm meseleleri burada masaya getireceğiz, birlikte oturup kardeş gibi istişare edeceğiz. Birlikte kararlar alıp, birlikte uygulayacağız. Burada bu suistimalleri yapan ve rantı biten bazı firmaların bu atılan adımları çok yanlış bir şekilde kamuoyuna yansıttığını görüyoruz. Elektronik vize vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Cezayir genelinde 13 vize ofisi ile Türkiye'nin vize hizmetini Cezayir halkının ayağına götürdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Yaş sınırlaması ile ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda inşallah en kısa zamanda güzel haberleri paylaşacağız. Belli bir yaşın altındaki ve üstündeki Cezayir vatandaşlarını vizeden muaf tutmaktan bahsediyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cezayir Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title