Haberler

"Barış Pınarı Harekâtı jeopolitik ve stratejik bir zorunluluk"

Güncelleme:

Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Barış Pınarı Harekatının yapılmasının Türkiye için jeopolitik ve stratejik bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Barış Pınarı Harekatının yapılmasının Türkiye için jeopolitik ve stratejik bir zorunluluk olduğunu söyledi. Harekatın riskleri de barındırdığını kaydeden Babacan, Türkiye'ye yönelik uluslararası kamuoyu baskısının DEAŞ üzerinden yürütüleceğini ifade etti.

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Fırat'ın doğusuna yapılan Barış Pınarı Harekatını değerlendirdi. Babacan harekatın yapılmasının, Türkiye için jeopolitik ve stratejik zorunluluk olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 'uçuşa yasak bölge, barış koridoru ve güvenli bölge' talepleriyle ile ilgili 2014 yılından beri ABD ile yürüttüğü diplomatik temaslarda oyalandığını kaydeden Babacan şöyle dedi: "Türkiye uluslararası kamuoyu tarafından iddia edildiği gibi bir işgal harekatı gerçekleştirmiyor. TSK, Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Türkiye bu operasyonla birlikte güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek isterken bölgeye de barış ve huzuru getirmeyi hedefliyor".

"DEAŞ fonksiyonel aparat olarak karşımıza dikilebilir"

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili risk faktörlerinin yüksek olduğunu ifade eden Babacan, Batılı devletlerin DEAŞ'ı 'fonksiyonel bir aparat' olarak karşımıza çıkarabileceğini söyledi.

Trump'ın ikircikli tutumunu da değerlendiren Babacan şöyle devam etti: "Karamsar olmayalım ama Barış Pınarı Harekatının riskli bir operasyon olduğunu da bilelim. Uluslararası kamuoyu baskısının yönü DEAŞ üzerinden yürüyecek. Batılı devletler ve özellikle de ABD, DEAŞ'ı fonksiyonel bir aparat olarak kullanacaktır. Türkiye'nin pek çok risk faktörüne rağmen bu operasyonu yapmasındaki temel motivasyonu, ABD'nin Obama sonrası içine girdiği türbülans oldu. Türkiye, Trump'ın ve ABD'nin tutumu karşısında NATO müttefiklerinden de bir kararlılık görmeyince, kendi göbeğini kendi kesmek zorunda kaldı. Trump'ın dış politikada kendi kamuoyunu nasıl ikna ettiğini hatırlayalım. Argümanlarını Suriye'deki askerleri çekmek üzerine kurgulamıştı. Geçtiğimiz aralık ayında da Suriye'deki askerlerin çekilmesi hususunda net bir açıklama yapmıştı fakat başarılı olamadı. Çünkü ABD, Suriye'deki durum konusunda Pentagon, Centcom ve Beyaz Saray arasında bölünmüş durumda. Beyaz Saray durumu farklı bir noktaya yönlendirmeye çalışırken Pentagon ve özellikle de tam bir şahin olan Centcom direniş hattı oluşturuyor. Bu ikircikli politikalar bir yanıyla Trump'ın çılgınlığına yorulabilir ama daha önemlisi kendi iç siyaset dengelerini gözetmek ve Suriye meselesinden ötürü ABD'de meydana gelen bölünmüşlüğü dengede tutmak olarak görülmeli".

"Rusya kozu ABD'ye karşı elimizi güçlendiriyor"

Babacan, 13 Kasım'da gerçekleşmesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi de yorumladı. 13 Kasım'daki görüşmeye kadar Türkiye'nin askeri ve politik stratejisini mümkün olduğu kadar az zayiat ve maksimum verimle alan tahkimatını güçlendirmek üzerine kurguladığını ifade eden Babacan şöyle devam etti: "Diplomasi masasında Trump'un karşısına ne kadar kuvvetli çıkarsak Tel Abyad ve Rasulayn'ın ötesinde hem doğu tarafında hem de batı tarafında daha ne kadar ilerlenebileceğinin pazarlığını yapabiliriz. Münbiç ve Fırat'ın doğusu meselesi bize bir referans noktası verebilir. ABD çok kararlı durduğu halde Münbiç'ten ve Fırat'ın doğusundan aşama aşama vazgeçer bir pozisyona çekildi. Özellikle Rusya faktörünü dikkate almak gerekir. Türkiye'nin Rusya'yı yanına çekmesi ve yanında tutması, ABD ile oturduğu masada elini güçlendiren başka bir nokta". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barış Pınarı Harekatı Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title