Haberler

Rusya, BMGK'nın Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı'nı durdurma çağrısı yapmasına izin vermedi

Güncelleme:

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurma çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına engel oldu.

ABD, BMGK'ye Türkiye'nin Suriye'ye askeri operasyonunu "durdurması" ve güvenlik kaygılarını "diplomatik kanallarla" çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulundu. Rusya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya izin vermedi.

AA muhabirinin ulaştığı ABD'nin hazırladığı ve BMGK üyeleriyle paylaştığı taslak metinde, "Türkiye'nin askeri harekatından ve neden olacağı insani ve güvenlik boyutundan endişe duyulduğu" ve bunun "DEAŞ ile mücadelede kaydedilen önemli ilerlemeye zarar verebileceği" savunuluyordu.

Rusya, BMGK'nin Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısı yapmasına izin vermedi

15 ÜYE ÜLKENİN OY BİRLİĞİYLE KARAR VERMESİ GEREKİYOR

Suriyeli mültecilerin ülkelerine "güvenli, gönüllü onurlu ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde" dönmesi gerektiği belirtilen taslak metinde tüm taraflara, sivillerin korunması ve "engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir" insani erişim sağlaması çağrısı yer alıyor. Suriye'nin "egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü" vurgusu yapılan metinde Suriye'deki krizin askeri yollarla değil BMGK'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ile çözülebileceği belirtiliyor.

ABD'nin teklif ettiği ortak açıklama metninin dün teklif ettiği metinden farklı olması ise dikkat çekti. Dünkü taslakta Türkiye'ye "Barış Pınarı Harekatı"nı durdurması çağrısı yapılmazken, bugün böyle bir çağrıda bulunuldu.

Ayrıca ilk metinde Türkiye'nin güvenlik endişelerinin "meşru" olduğu belirtilirken, değişiklik yapılan metinde "meşru" ifadesine yer verilmedi.BMGK'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait F16 savaş uçakları, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini Çarşamba günü saat 16:00 sıralarında imha etmişti.

Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalanmıştı.

Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar da vurulmuştu.

KARA HAREKATI DA AKŞAM BAŞLAMIŞTI

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında kara harekatı da hava saldırısından saatler sonra başlamıştı.

Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Güler ve komutanlarla Barış Pınarı Harekatını Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezinden sevk, idare ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Barış Pınarı Harekatı Türkiye Rusya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title