Haberler

Aydın muhtar, söz verdiği kooperatifi kurdu çiftçinin gelirini arttırdı

Güncelleme:

Muhtar, söz verdiği kooperatifi kurdu çiftçinin gelirini arttırdı (YENİDEN)Aydın'ın Söke ilçesinin kırsal mahallesi Tuzburgazı'nın Muhtarı Mutlu Akıllı, yerel seçimde söz verdiği kooperatifle zeytin üreticisinin gelirini arttırmayı başardı.

Muhtar, söz verdiği kooperatifi kurdu çiftçinin gelirini arttırdı (YENİDEN)

Aydın'ın Söke ilçesinin kırsal mahallesi Tuzburgazı'nın Muhtarı Mutlu Akıllı, yerel seçimde söz verdiği kooperatifle zeytin üreticisinin gelirini arttırmayı başardı. Paketleme sistemine geçmeyi planlayan Akıllı'nin hedefi markalaşmak.

Söke'nin 325 haneli 755 nüfuslu Tuzburgazı Mahalle Muhtarlığı'na 31 Mart Yerel Seçimleri'nde adaylığını koyan Mutlu Akıllı, kooperatif kurarak yerel ürünlerin satışını yapma sözü verdi. Muhtar seçilen Akıllı, 13 Eylül'de, kendisiyle birlikte 7 kurucu üyeyle, Tuzburgazı Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu. Kurucu üyeler ceplerinden toplam 85 bin lira harcayarak, zeytin eleme makinesi aldı. Mahallede yıllık 600 ile 800 ton arasında zeytin üretimi yapan vatandaşlar, topladıkları zeytinleri kooperatife teslim etmeye başladı. Kuruluşundan itibaren geçen 1 aylık süreçte, 250 ton zeytin alımı yapıldı. Ürüne ise cinsi ve kalitesine göre kilosu 2,5 ile 7,5 lira arasında ödeme yapıldı. Bu ödemelerle, piyasaya göre kilo başına 1 ile 2 lira arasında çiftçinin daha fazla kazanç sağladığı belirtildi. Paketleme sistemine geçilmesiyle, üreticinin cebine girecek paranın daha da artacağı vurgulandı. Mahallede gemlik, memecik ve domat başta olmak üzere 8 cins zeytin yetiştiğini belirten Kooperatif Başkanı da olan Muhtar Akıllı, Elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Bize gelen bu zeytinleri Bursa, Isparta ve Denizli olmak üzere birçok ile yolluyoruz. O illerde işlenen zeytinlerin çoğunluğu Romanya gibi Avrupa ülkelerine ve yurt dışı pazarına çıkıyor. Hedefimiz markalaşmak. Kooperatif kurulduğundan beri kilo fiyatlarında 1- 2 lira gibi yükselme yaşandı. İlerleyen yıllarda başta zeytin olmak üzere kuru fasulye ve nohut gibi birçok ürünü de paketleyerek, 'Tuzburgazı' markası adı altında, bütün piyasalarda görme imkanı olacak. İleride paketleme olduğu zaman, şu an 3 liraya aldığımız zeytini o zaman 5 liraya alacağız. Amacımız vatandaşın para kazanması. Kooperatifin kuruluş amacı bu dedi.

Isparta'dan gelerek zeytin alan İbrahim Duran, Mahsuller çok güzel, memnunuz. Bizim en çok üzerinde durduğumuz toplama hatası. Birçok kişi zeytini toplarken, tarakla sıyırma yapılıyor. Burada ise çoğunlukta elle sıyırma zeytin olduğu için tercihimizi bu bölgeden kullanmaktayız dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aydın Söke Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title