Haberler

Eli böğründe yemeği için çevre illerden geliyorlar

KAHRAMANMARAŞ'a özgü eli böğründe yemeğinin ünü il dışına taştı.

KAHRAMANMARAŞ'a özgü eli böğründe yemeğinin ünü il dışına taştı. Kuzu eti, domates, biber ve sarımsak ile yapılan, aynı tepside fakat sebzeler ve etin karışmadan yan yana durmasından dolayı 'Yan yana' diye de anılan yemeği yemek için çevre illerden gelenler dahi oluyor.

Köklü bir mutfağa sahip olan Kahramanmaraş'ta yıllar önce kasaplar tarafından yapılmaya başlanan eli böğründe yemeği, tadı ile damaklara, görüntüsü ile de gözlere hitap ediyor. Hemen hemen her kasapta yapılan eli böğründe yemeği, kentte en çok tercih edilen yemeklerin arasında geliyor.

'ÖNCELERİ 'ET DOMATES' DENİRDİ'

Kentte 30 yıldır kasaplık yapan Zafer Soğancı, eli böğründe yemeğinin geçmişinin çok eksi olduğunu söyledi. Soğancı, "Eskiden Çarşıbaşı'ndaki kasaplarda yapılan yemek. Önceleri 'Et domates' denirdi. Sonradan 'Yan yana' oldu. Bir süre yemekleri bu şekilde yaptık. Sonra halk 'Eli böğründe' demeye başladı ve adı öyle kaldı. Uzun yıllardır de tüm esnafımız bu şekilde yapıyor" dedi.

BİR YANINDA ET, DİĞER YANINDA SEBZE

Eli böğründenin Kahramanmaraş'a özgü bir yemek olduğunu ifade eden Soğancı, şunları söyledi:

"Eli böğründe için şehir dışından gelenimiz çok. Herkes çok beğeniyor. Lezzetli ve değişik bir yemek. Normal fırın yemeklerinden biraz daha farklı. Eli böğründeyi kuzu etinden yapıyoruz, ancak talep edilmesi durumunda dana eti de kullanıyoruz. Bizim özel köşeli ince alüminyum teneke tepsilerimiz var. İnce olmasının şöyle bir özelliği var. Daha çabuk ısınıp, eti daha çabuk pişirip, suyu kaçmadan kendi lezzetiyle taş fırında yüksek ateşte pişiyor. İçerisinde tuz, biber, kekik, kuzu eti, domates, biber ve sarımsak kullanıyoruz. Eti baharatladıktan sonra tepisinin bir yanında et, diğer yanında domates, biber ve sarımsak oluyor. Üzerine de ince çekilmiş kuyruk yapı koyuyoruz."

'SABAH İLK İŞİMİZ ELİ BÖĞRÜNDE TEPSİLERİ HAZIRLAMAK'

Eli böğründe yemeğin nesilden nesle aktarılması için kasaplar çıraklarına ve yakınlarına öğretiyor. Bunlardan biri ola Mücahit Soğancı (19), "Biz büyüklerimizden devraldık, gelecek nesillere devredeceğiz inşallah. Eli böğründeye talep çok olduğu için sabah geldiğimizde ilk işimiz eli böğründe tepsilerini hazırlamak. Bayağı bir yoğunluk oluyor, çevre illerden bile gelenler var bu yemek için" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title