Haberler
BBC

Amsterdam'da ilk kez hoparlörden ezan okunacak

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bu haftadan itibaren ilk kez ezanın hoparlörden okunmasına izin verilecek.

Ezan izni sadece Cuma namazı için geçerli olacak ve kentin batısında yer alan Hollanda Faslı Camiler Konseyi'ne (RMMN) bağlı Blauwe Moskee'de (Mavi Cami) okutulacak.

Hollanda'da 1980'li yıllarda hayata geçirilen yasal düzenleme ile ibadet ve cenaze töreni gibi etkinlikler sırasında, kilise çanlarının yanı sıra, diğer dinlerin de kendi inancına göre çağrı yapmasına izin verildi.

Hollanda Anayasası da, herkesin dini inancını özgürce yaşamasını güvence altına alıyor.

Bu düzenlemeler kapsamında, Amsterdam'daki Blauwe Moskee, kentte ilk kez hoparlörden ezan okunması için harekete geçti.

Ancak bu talep, Hollanda siyasetinde tartışma yarattı. Aşırı sağ partilerin yanı sıra, Yeşil Sol Parti'li Belediye Başkanı Femke Halsema da karşı çıkıyor.

Halsema'ya göre "Allahu ekber" kelimesi ile başlayan ezan, "bir çok insan için şiddet çağrıştırıyor". Halsema geçen haftaki belediye meclisi toplantısında, "Bu inkar edilemez ve bunu istemiyorum" dedi.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ve Demokratik Forum Partisi (FvD), ezanın yasaklanmasını istiyor. Aşırı muhafazakar Toplumcu Reform Partisi (SGP) de, hoparlörden okunacak ezanın, bir çok Hollandalı için rahatsızlık vereceğini savunuyor.

Hollanda Faslı Camiler Konseyi Başkanı Said Bouarraou, kamu yayıncısı NOS'a yaptığı açıklamada, Müslüman genç kuşağın, özgürlüklerin ve temel hakların daha fazla farkında olduğunu belirterek, talebin buradan doğduğunu söyledi.

Hollandaca yapılsın önerisi

Blauwe Moskee Başkanı Yassin Elforkani "Allahu ekber" kelimesinin, bazı insanlarda yarattığı olumsuz çağrışımı normalleştirmek istediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Halsema, "normalleşme" için camilerde ibadetin Hollandaca yapılmasını önerdi.

Ancak cami yönetimlerine göre bu mümkün değil. İbadet Arapça yapılacak. Hollanda Televizyonu'na göre yasalar gereği, belediyenin bunu yasaklama yetkisi yok. Sadece ezan süresi ve ses yüksekliği konusunda bazı kısıtlamalar getirilebilir.

Halsema'ya göre, anayasada çan ve ezan sesi arasında bir ayrım yapılmadığı için, ezan sesin uygulanacak ses kısıtlaması, kilise çanlarını da doğrudan etkileyecek. Bu nedenle, dini özgürlükler kapsamında herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek.

Amsterdam'da ilk olsa da, Hollanda'nın Lahey, Leiden, Tiel ve Almelo gibi diğer bazı kentlerinde, cuma namazlar öncesi ezanın hoparlörden okunmasına izin veriliyor.

Hollanda'da Türkiye, Fas, Endonezya ve diğer ülkelerden gelen Müslüman topluluklara ait 500 civarında cami bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 40'ında Cuma günleri ezanın hoparlörden okunmasına izin verildiği belirtiliyor.

BBC

Amsterdam Hollanda Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title