Haberler

ABD Savunma Bakanı Esper, Çin'i "komşularının gözünü korkutmakla" suçladı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin'i, "bölgedeki küçük ülkeleri baskıyla sindirerek Güney Çin Denizi'ndeki iradesini empoze etmeye çalışmakla" itham etti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin'i, "bölgedeki küçük ülkeleri baskıyla sindirerek Güney Çin Denizi'ndeki iradesini empoze etmeye çalışmakla" itham etti.

Vietnam'ı ziyaret eden Esper, Vietnam Diplomasi Akademisi'nde yaptığı konuşmada, "Yasalara bağlı olan ulusların aleyhine olacak şekilde yasa dışı deniz hakimiyeti iddialarında bulunma girişimlerini kabul etmeyeceğiz." dedi.

ABD'nin, toprak ve deniz hakimiyeti iddialarını kabul ettirmek için tehdite başvuranların kati şekilde karşısında olduğunu kaydeden Mark Esper, "Zorbalık ve yasa dışı faaliyetlere son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

Vietnam ve diğer ülkelerden zorbalığa karşı durmalarını isteyen Esper, daha sonra Vietnam Komünist Partisi Genel Merkezi'ndeki açıklamalarında da "Çin'in uluslararası hukuk ihlallerine ve Güney Çin Denizi'ndeki ölçüsüz iddialarına şiddetle karşı çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Vietnam'ın sahil güvenliğine gelecek yıl bir Amerikan gemisi daha sağlayacağını da aktaran Mark Esper, net zamanla ilgili ise bilgi paylaşmadı.

"Güney Çin Denizi" sorunu

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin'in tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle arasında gerginliğe sebep oluyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti James Mattis Vietnam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title