Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan (2): "Terörle İslam'ı yan yana getiremezsiniz"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörle İslam'ın yan yana getirilemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İngiltere'de Cambridge Camisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, insanlığın sancılı ve zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Asırlardır, insanlığı bir arada tutan değerlerin, daha önce hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu gördüklerini ifade eden Erdoğan, "Çok uzun yıllar, demokrasinin beşiği olmuş ülkelerde ırkçılık, ayrımcılık ve İslam düşmanlığı adeta zehirli bir sarmaşık gibi yayılıyor. Müslümanlara ve yabancılara ait iş yerleri, evler, ibadethaneler, hemen her gün ırkçıların ve faşist grupların hedefi oluyor. Müslüman kadınlar sadece başörtüsü taktıkları için sokakta, çarşıda, iş yerlerinde tacize uğruyor. Bu eylemlerden sadece Müslümanlar değil Museviler, siyahlar, etnik kimliği, görünüşü, dini aidiyeti farklı olan diğer kesimler de nasibini alıyor." diye konuştu.

Özellikle camilere ve diğer dinlerin ibadethanelerine saldırıların akıl almaz boyutlara ulaştığına işaret eden Erdoğan, Yeni Zelanda'da camilere, Sri Lanka'da kiliselere, ABD'de sinagoglara yönelik terör eylemleri düzenlendiğini, bu eylemlerde inançlarının gereğini yapmaktan başka hiçbir gayesi olmayan yüzlerce masum insanın hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını anımsattı.

Oysa savaşta bile ibadethanelere dokunulmayacağının altını çizen Erdoğan, "Bırakın katletmeyi, tarih boyunca ibadethanelere sığınan insanların, canı, malı, namusu hep korunmuştur. Şayet bir yerde ibadethaneler hedef alınıyorsa, bombalanıyorsa, yakılıyorsa orada bulunan siviller vahşice öldürülüyorsa insanlık için alarm zilleri çalıyor demektir." ifadelerini kullandı.

Her fırsatta terörün sadece Türkiye için değil tüm insanlığın ortak düşmanı, sorunu olduğunu söylediklerini hatırlatan Erdoğan, İslam'ın "barış" anlamına gelen Arapça "silm" kelimesinden geldiğini anımsattı.

Anlamı barış olan bir dinin adının terör kelimesiyle yan yana getirilmesinin yanlışlığına dikkati çektiklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörle İslam kelimelerini yan yana getiremezsiniz. Eğer bunu yapmaya devam edecek olursanız biz de onlara lanet okuyoruz. Zira İslam'ın içinden veya Müslümanların arasından bir terörist çıkıyor diye İslam'ı lekeleyemezsiniz. 'İslami terör' diyemezsiniz. Şu anda Cumhurbaşkanı olduğum Türkiye, DEAŞ'a karşı dünyada en büyük mücadeleyi veren ülkedir. Bizim kadar DEAŞ ile mücadele eden bir ikinci ülke yoktur ve ciddi manada şu anda cezaevlerimizde DEAŞ'lılar vardır. Sadece Suriye El-Bab'da 3 bini aşkın DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik, hala da devam ediyoruz. Çünkü DEAŞ'lının İslam ile alakası yoktur ve onlar bizden değildir. Bizim dinimizde masum bir insanı katletmek tüm insanlığı katletmekle eş değerdir. Müslüman terörist olmaz ve İslam'dan terörist çıkmaz."

Erdoğan, birilerinin ısrarla gündemde tutmaya çalıştığı İslami terör yaftasını kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini söyledi.

"Bunlar kana susamış vampirlerdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terör örgütleri arasında iyi-kötü ayrımına gidilmesini de reddediyoruz. Ne terörün iyisi-kötüsü ayrımı ne de teröristin iyisi-kötüsü, böyle bir yanlışın içerisine giremeyiz. Teröristin hepsi kötüdür, terörizm tamamıyla kötüdür. Lanetlenesi bir eylemdir. Coğrafyamızı gözyaşına boğan teröristlerin hepsi; DEAŞ'lı da olsa FETÖ'cü de olsa PKK/YPG'li de olsa hatta Christchurch'de olduğu gibi Neonazi de olsa aynı zihniyetin mensuplarıdır. Adı sanı, ideolojisi ne olursa olsun, bunların tamamı kana susamış vampirlerdir, insanlıktan çıkmış canilerdir. Bizim nazarımızda Londra Köprüsü'nde sivilleri öldürenlerle sinagoglara saldırılarla, kiliselere saldırılarla ülkemizde 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ'cüler arasında hiçbir fark yoktur."

Aralarında çocukların, bebeklerin ve öğretmenlerin olduğu on binlerce vatandaşı katleden PKK'lılara nasıl bakıyorlarsa DEAŞ'lılara da aynı şekilde baktıklarını vurgulayan Erdoğan, terörün acısını çok iyi bilen bir ülke olarak, tüm dostlardan terör örgütlerine karşı daha yoğun, ilkeli bir mücadele beklediklerini söyledi.

Masumları hedef alan her türlü eylemi kategorik şekilde reddetme ve bunlara karşı çıkma mecburiyetinde olduklarına işaret eden Erdoğan, tarihi ön yargıları bir tarafa bırakarak nefret suçlarına karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, siyasi ve dini liderlerin, bilhassa da medyanın bu süreçte sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Batılı siyaset ve medya kuruluşlarından Müslümanları veya diğer inanç mensuplarını ötekileştirecek, dışlayacak, suçlayacak beyanlardan uzak durmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak bu konuda bir yaklaşım sergileyen Birleşik Krallık makamlarına her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. Camiler, her gün 5 vakit okunan ezanlarıyla Müslümanları ibadete, insanlığı ise barışa, felaha ve tevhide çağırır. Her cami Allah'ın 'El-Cami' isminin yeryüzündeki tecellisi ve tezahürüdür. İbadet için gittiğimiz camiler bizi birleştirir, kucaklaştırır. Günlük hayatın mücadeleleriyle nasırlaşan kalplerimizi yumuşatır. Bu mukaddes mekanlar bize kulluğumuzu, yani bu dünyadaki asıl varoluş gayemizi hatırlatır. Bu kubbe altında rütbelerin, zengin veya fakir olmanın, işçi ya da işveren olmanın, Arap, Türk, Kürt, Afrikalı, Asyalı olmanın hiçbir önemi yoktur. İşte hepimiz aynı safta, bir aradayız. Zengin-fakir var mı? Yok. Arap-beyaz var mı? Yok. Hep birlikte buradayız. Burada ayrımcılık yok, burada olmadığı gibi işte meydanlarda, sokaklarda, caddelerde de olmamalıdır."

"Gayrimüslim dostlarımızın buralara gönül rahatlığıyla asla çekinmeden gelebilmelerini temin etmeliyiz"

Cami çatısı altındaki insanların etnik kökenlerinin, dillerinin, siyah veya beyaz oluşlarının hiçbir kıymeti olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Aynı safta namaza duranların tamamı Allah katında hepsi eşittir, kardeştir." dedi.

Camilerin tüm insanların birliğinin sembolü, tüm Müslümanların da kardeşlerinin nişanesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'dan bu yana camiler aynı zamanda öğrenmenin de merkezi olmuşlardır. Tabii biz şimdi hocalarımızdan sadece buralardan sadece 5 vakit namaz kıldırmalarını istemiyoruz. Burada çok daha farklı hizmetler yapacaksınız, burada gerek cemaati gerekse onların yavrularını eğiteceksiniz, yetiştireceksiniz. Yoksa 5 vakit namaz kıldırmak gayet kolay, asıl diğer yapmamız gereken işler var ki bunları yapacağız. Burada halkalar oluşturacaksınız ve bu halkalarla beraber de çocuklara, yavrulara gerekli ilimleri vereceksiniz. Bunları bu noktada yapmanız gerekir. Evlerimizin neşesi, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı camilerimize daha çok getirmeliyiz. Hanım kardeşlerimizin buralardan daha fazla istifade etmesini sağlamalıyız. Gayrimüslim dostlarımızın buralara gönül rahatlığıyla asla çekinmeden gelebilmelerini temin etmeliyiz. Hangi inanca mensup olursa olsun şehrimizde yaşayan fakir fukaranın camilerimizin bereketinden faydalanacakları imkanları da oluşturmalıyız."

Camilerin kapısında yer alan Hicr Suresi 46. ayetini okuyan Erdoğan, "Rabbimiz, 'Udhuluha bi selamin aminin.' buyuruyor Yani 'Buraya selamla ve güvenle giriniz.' Çağları aşan bu çağrı, sadece biz Müslümanlara değil size, bize, tüm insanlığadır. Bu Mukaddes çatı altında dışlanmaya, ayrıma, nefrete asla yer yoktur. Cambridge'de yaşayan tüm kardeşlerimizin, tüm dostlarımızın, buraya huzuru kalp ile güven içinde gelmelerini istirham ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yunus Emre'nin "Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil/Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil. Bir gönülü yaptın ise er eteğin tuttun ise/ Bir kez hayr ettin ise binde bir ise az değil./ Yol odur ki doğru vara göz odur ki Hak'kı göre/Er odur alçakta dura, yüceden bakan göz değil." dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cambridge Camisi'nin yapımında emeği geçenlere şahsı, Türk milleti ve İslam topluluğu adına teşekkür etti.

Notlar

Açılışta, Cami İmamı Sejad Mekiç Kur'an-ı Kerim okudu.

Yusuf İslam Vakfı Başkanı Yusuf İslam, Cambridge Cami Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Zeynep Coşkun, Huntingdon Yardımcı Piskoposu Dagmar Winter ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın birer konuşma yaptığı törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından ikindi namazını kıldı. Namazın akabinde Kur'an-ı Kerim okuyan Erdoğan, camide incelemelerde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
title