Haberler

Karla kaplı yaylalarda çobanların zorlu mesaisi

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki yaylalarda besicilikle uğraşan çobanlar, soğuk havanın getirdiği zorlu koşullarda hayvan sürülerine bakıyor.

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden İç Anadolu Bölgesi'nin soğuk kesimleri olarak bilinen yaylalardaki besicilerin günlük yaşamları kış aylarının gelmesiyle daha da zorlaştı.

Beyşehir ilçesindeki 2 bin metreyi aşan yüksekliklerde bulunan dağ köyleri ve yaylalardaki kar kalınlığı bir metreye yaklaşıyor.

Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altında 10 derece ölçüldüğü bölgede bazı yolların kar nedeniyle ulaşıma kapanması, hayvancılıkla uğraşan çobanların günlük yaşamlarını da etkiliyor. Bölgede bulunan yaklaşık 10 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvanın günlük bakımlarını üstlenen çobanların çilesi sabahın ilk saatlerinde başlayarak gün batımına kadar sürüyor.

Zaman zaman etkili olan kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden sürüleriyle kışı dağlarda geçirecek çobanların çilesi, suların donmasıyla bir kat daha artıyor.

Çoğu zaman olumsuz hava şartları nedeniyle elektriğin de verilemediği bölgelerdeki çobanlar, gün içinde hayvanları yaylalardan donmayan alanlara su içirmeye götürüyor.

Sarp kayalıklara ve kar yağışına rağmen hayvanları suyla kavuşturmak için uğraşan çobanların tek tesellisi ise akşam saatlerinde yeniden ağıllara dönülmesi.

"Hayat bundan ibaret, yılmadan devam ediyoruz"

Bölgede çobanlık yapan Afganistan uyruklu Ebu Muhammed Rasidova, bulundukları alanda elektriğin olmadığını, hayvanları her gün su yataklarına götürmek zorunda kaldığını söyledi.

Tüm olumsuzluklara rağmen yaylada hayvanlarla baş başa kalmanın mutluluk verici olduğunu anlatan Rasidova, gün içindeki yorgunluklarını akşam saatlerinde dinlenerek attıklarını belirtti.

Bölgede hem besicilik hem de çobanlık yapan Ümit Eren de bu işin ekmek tekneleri olduğunu dile getirerek, "Kış çok ağır geçiyor. Havalar çok soğuk. Sular donmuş durumda. İçme suyumuz dahi yok. Kar ve tipi nedeniyle elektrik direkleri kırıldığından bölgeye elektrik de verilemiyor. Hayvanlarımızı her kış olduğu gibi donmayan su yataklarına götürmek zorundayız. Hayat bundan ibaret, yılmadan devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıllardır bu şartlarda çalıştıklarını ifade eden Eren, koyun, kuzu ve keçilere gözü gibi baktığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İç Anadolu Bölgesi Beyşehir Konya Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title