Haberler

İstinaf mahkemesinden eski Korgeneral Metin İyidil'e tahliye kararı

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski Korgeneral Metin İyidil'in, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yargılandığı davada çarptırıldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapse" ilişkin hükmü kaldırdı ve tahliyesine karar verdi.

Daire, İyidil'in yanı sıra darbe girişimine kadar "tümgeneral" rütbesiyle EDOK Kurmay Başkanı olan Hamza Koçyiğit, "tuğgeneral" rütbesiyle eski Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı olan Lütfi İhsan Yanıkoğlu, dönemin EDOK Okullar Komutanı eski Korgeneral Abdullah Barutcu, dönemin Muharebe Geliştirme Başkanı eski Tuğgeneral Mehmet Topçu ve gözlem subayı Ersal Duman'ı yargılayan Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinin hükmüne ilişkin istinaf incelemesini tamamladı.

Dairenin kararında, "geçmişinde neredeyse her 10 yılda bir darbe girişimine sahne olmuş Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bu kadar geniş çaplı bir darbe teşebbüsünün devletin meşru anayasal kurumları ve sivil halk dayanışması ile eşine az rastlanır bir biçimde akamete uğratıldığı, darbeye katılanların ilk defa bu kadar geniş çaplı bir yargılamaya tabi tutuldukları" belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu itibarla, olağanüstü şartlar taşıyan darbe girişimi ile ilgili yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda, sanıkların eylemleri değerlendirilirken 'hayatın olağan akışı' gibi soyut ve belirsiz bir kavram yerine, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yapısı, işleyişi, hiyerarşisi, failin içinde bulunduğu konum, rütbesi, askeri mevzuat, emir komuta zinciri ve eylemlerin gerçekleştiği zaman dilimi gibi daha somut kavram ve durumlar dikkate alınarak değerlendirme yapılması gerekmektedir."

Kararda, ilk derece mahkemesinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs"ten ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdığı Metin İyidil'in, "ihtilale teşebbüsün bastırılması ile ilgili hiçbir faaliyet gerekmeyecek bir zamanda Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına geldiği ve amacının darbeye kalkışanlara yardım etmek olduğuna ilişkin kabulünün delillerle ve olayın gelişimiyle bağdaşmadığı" kaydedildi ve bu sebeple mahkemenin İyidil'e ilişkin mahkumiyet hükmünün kaldırıldığı bildirildi.

Kararda, İyidil'in tahliyesinin de kararlaştırıldığı belirtildi.

2 generalin mahkumiyet kararında isabetsizlik görülmedi

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20'nci Ceza Dairesi, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit ve eski Tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu'na "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında ise isabetsizlik bulunmadığına hükmederek, istinaf başvurularını reddetti.

Daire, eski Korgeneral Abdullah Barutcu, eski Tuğgeneral Mehmet Topçu ve gözlem subayı Ersal Duman'ın beraat kararlarında da isabetsizlik görmedi.

Kaynak: AA / Güncel

Darbe Girişimi Ceza Dairesi Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title