Haberler

Aksakal: "Depremlerden korkmadan yaşayabilmenin altyapısı hazırlanmalı"

Güncelleme:

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal ile röportaj DSP Genel Başkanı Aksakal: "Depremlerden korkmadan yaşayabilmenin altyapısı hazırlanmalı"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, depremlerin sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir gerçeği olduğunu belirterek, "Depremlerden korkmadan yaşayabilmenin altyapısını hazırlamak öncelikli olarak devletin görevi." ifadelerini kullandı.

Aksakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de "Ecevit" soyadıyla DSP'nin özdeşleştiğini, Rahşan Ecevit'in DSP'nin Kurucu Genel Başkanı olduğunu anımsattı.

Eski Başbakan Bülent Ecevit vefat ettiğinde eşi Rahşan Ecevit'in Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bir mezar yeri baktığını aktaran Aksakal, o günün koşulları ve devletin talebi üzerine Bülent Ecevit'in Devlet Mezarlığı'na defnedildiğini söyledi.

Rahşan Ecevit'in, eşiyle yan yana defnedilme isteğine işaret eden Aksakal, vefatıyla birlikte konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunduklarını dile getirdi. Aksakal, şunları kaydetti:

"Sağ olsunlar onlar da gerekli girişimlerde bulundular ve yasal düzenlemeleri de hazırladılar. Bu konuda bana da bizzat telefon ederek hem başsağlığı dileklerini ilettiler hem de bu talebimizin olumlu karşılanarak yerine getirileceği noktasında bilgi verdiler. Zaten vefat ettiği gün Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu hemen o gece arayarak, Ankara Valiliğine gerekli talimatların verildiğini bildirdi, başsağlığı diledi. Devlet Mezarlığı Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı bir alan, ertesi gün de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar aradı. Gerekli çalışmaların yapıldığını, mezar yerinin hazırlanması konusunda bizim bizzat nezaret edebileceğimizi belirtti."

"Aramalarını beklerdim"

Rahşan Ecevit'in DSP'nin ayrılmaz bir parçası olduğu anlayışıyla kurumsal anlamda kendilerini muhatap alarak başsağlığı dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı siyasi partilerin genel başkanlarına teşekkür eden Aksakal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ise telefon ya da mektupla kendilerine başsağlığı dilemediğini söyledi. Aksakal, "Rahşan Ecevit ile özdeşleşen Demokratik Sol Parti'nin Genel Başkanı olarak beni aramalarını beklerdim." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun cenaze merasimine katıldığını dile getiren Aksakal, "Bazı büyükelçiliklerden de başsağlığı mesajı geldi. ABD Büyükelçisi de Sayın Rahşan Ecevit'in ilkeli bir duruşu olduğunu, iyi bir vatansever olduğunu anlatan cümlelerle başsağlığı diledi. Onlara da DSP ailesi olarak teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

"Elazığ depremi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yolladım"

DSP Genel Başkanı Aksakal, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Bölge halkına da geçmiş olsun dileğinde bulunan Aksakal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Elazığ depremi dolayısıyla bir mektup yazdığını söyledi.

Deprem sonrası devletin anında müdahalede bulunduğunu anlatan Aksakal, şunları kaydetti:

"Depremler birer tabiat olayı ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir gerçeği. Depremlerden korkmadan yaşayabilmenin altyapısını hazırlamak öncelikli olarak devletin görevi. İnşaat mühendisi olarak şunu ifade etmek isterim, her türlü zemin koşulunda her türlü binayı yapabilecek bir bilgi birikimi artık dünyada gelişmiştir. Dolayısıyla binaların, yapıların oluşturulacağı alanların özellikleri üzerine yapılan tartışmalar boş tartışmalardır. Her yerde binalar yapılabilir, yeter ki o mühendislik biliminin öngördüğü koşullar yerine getirilebilsin. Buna sağlamak da devletin ve ilgili bakanlıkların görevi. Devletin, acilen toplumu bu yönde bilinçlendirecek yayınlara ağırlık vermesini ve bunun denetiminde çok ciddi kriterler ortaya koyulmasını sağlaması gerekir. Her gün 'İstanbul depremi ne zaman olur, bundan ne kadar zarar görürüz'ü tartışmak yerine bir an önce bu işten zarar görecek olası konutların yıkımını önleyecek tedbirlerin alınması lazım. Bazı uçuk projeler ortalıkta dolaşıyor. Bunlara ayrılabilecek kaynakların öncelikle insan hayatını garanti altına alacak bu tip yatırımlara ve projelere ayrılması gerektiğinin önemli olduğunu düşünüyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Aksakal Türkiye Dsp Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title