Haberler

Yaşar Nuri Öztürk kimdir? Yaşar Nuri Öztürk nereli, neden öldü?

Yaşar Nuri Öztürk hayatı araştırılıyor. Ünlü profesör, 1945 yılında Trabzon'da doğdu ve 9 yaşında hafız oldu. Fransa ve New York'ta üniversitelerde çalıştı ve Time Dergisi'nin "20. Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesinde ilk on da yer aldı. Yaşar Nuri Öztürk kimdir? İşte detaylar...

Profesör Yaşar Nuri Öztürk, 2011 yılından ölümüne kadar mide kanseriyle mücadele etti ve 2016 yılında hayatını kaybetti. Halkın Yükselişi Partisi'ni kurdu ve genel başkanlığını yürüttü. Yaşar Nuri Öztürk nereli? Yaşar Nuri Öztürk hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde.

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK KİMDİR?

Başarılı profesör, 22 Haziran 1945 tarihinde Trabzon Sürmene'de dünyaya geldi. Öztürk, babasından Kur'an eğitimi aldı ve 9 yaşında hafız olmayı başardı. On yıllık klâsik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat eğitimini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye dönerek 1980 yılında "İslâm Felsefesi" konulu doktorasını yaptı. 1986 yılında aynı dalda doçent oldu. Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya'da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa'da Grenoble Üniversitesinde çalıştı. New York'ta "İslâm Düşüncesi ve Çağdaş Sûfî Düşünce" dersleri okuttu.

TÜRKİYE MİLLİ KÜLTÜR VAKFI ÖDÜLÜ ALDI

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Öztürk, 1978 ve 1982'de "Türkiye Millî Kültür Vakfı" ödülünü kazandı. Türkiye'de Kur'ân-ı Kerîm'in Özüne Dönüş Hareketi'nin öncüsü olan ve Time Dergisi'nin gerçekleştirdiği "20. Yüzyılın En Önemli Kişileri" listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk on arasına girdi. Aynı zamanda, Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görev yaptı. ABD-New York'ta bir yıl misafir profesör olarak "İslâm Düşüncesi" dersleri okuttu. Aynı süre içinde The World Scripture'ın İslâm bölümünün hazırlanışında görev aldı. Büyük çoğunluğu İslâmiyet hakkında olan elliye yakın kitabı bulunuyor.

Öztürk, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi kuruldu. 11 Kasım 1993 yılında ise kurucu dekan olarak atandı. İlk tercümesi Elmalılı M. Hamdi Yazır tarafından yapılan Kur'an'ın yorum katılmamış Türkçe çevirisini yayınladı. Bu çeviri "Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yapan Kitabı" sayılır.

HALKIN YÜKSELİŞİ PARTİSİ'Nİ KURDU

Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi ve sonrasında CHP'den istifa etti. Ardından da Halkın Yükselişi Partisi'ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasî hayatını sonlandırdı. Aydınlık gazetesinde makaleler yazdı. 2011'den itibaren mide kanseri ile savaşan Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 2016 tarihinde Çarşamba günü İstanbul'daki evinde yaşamını yitirdi. Öztürk, Kanlıca Mezarlığı'na defnedilmiştir.

14 Şubat 2013 tarihinde TRT sanatçısı Nazlı Kanaat ile nişanlanmıştır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Yaşar Nuri Öztürk Yaşar Nuri Öztürk New York Trabzon Trabzon Fransa Fransa Gündem Haberler

500

Yorumlar (4)

Can:

Gavurlarin yetiştirip içimize saldığı bizi dinimizle vuran bı kişilik

2
2
yanıtYanıtla
ehl-i sünnet:

bidat ehlinin önde gidenlerinden.

3
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınmuşli:

sonundada namazı inkar etti sözcü yazarlarıyla birlikte

2
1
yanıtYanıtla
Börte Yezdani:

Örnek alınacak idealist bir bilim adamıydı inşallah çocukları da babalarının yolundan gider ona layık evlatlar olduklarını gösterirler. Yaradan gani gani rahmet eylesin.

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title