Haberler

Türk Kızılay azalan kan stoklarına karşı çağrı yaptı

Türk Kızılay, kış koşullarında azalan kan stokları nedeniyle vatandaşları, "İyi ki Varsın Kan Dostum" kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre, her 4 saniyede 1 u¨nite kana ihtiyac¸ duyulan Türkiye'de her gün yaklaşık 9 bin insanın kaderini, kan bağışında bulunan insanlar belirliyor.

2005'ten itibaren Ulusal Güvenli Kan Temini programını yürüten ve halihazırda ülke çapına yayılmış ağıyla Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 90'ını gönüllülerden aldığı kan bağışlarıyla karşılayan Türk Kızılay, kış şartları nedeni ile kan bağışı sayılarında ciddi oranda düşüş görüldüğü uyarısı yaptı. Bu kapsamda Kızılay, tüm Türkiye'yi "İyi ki Varsın Kan Dostum" kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye'de kan bağışı bilincinin gelişmesi ve düşen kan bağış stoklarının yeniden yükselmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Acil durumlarda yapılacak kan bağışının, o acil durumun ortaya çıkardığı ihtiyacı gidermeye hiçbir katkısı bulunmamaktadır. Bir hasta veya yaralıyı acil durumda verilecek kan değil, daha önce verilmiş, testleri yapılmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş kan kurtarabilecektir. Tüm olumlu gelişime rağmen, ülkemizdeki düzenli kan bağışı oranı hala dünya ortalamasının altındadır ve gönüllü kan bağışı mevsim şartlarından etkilenmektedir. Kızılay olarak bu nedenlerle İyi ki Varsın Kan Dostum adıyla bir ulusal duyarlılık kampanyası başlatıyoruz. Amacımız, hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de içinde bulunduğumuz kış koşulları nedeniyle düşen kan bağışlarının azalttığı stok seviyesini istenilir rakamlara çıkarmaktır."

Bağış süresi sadece 15 dakika sürüyor

Kızılay, alınan kanlara dünya standartlarında testler uygulamanın yanında, aynı zamanda kan bağışlarını eritrosit, trombosit ve plazma olarak ayrıştırarak hastanelere teslim ediyor. Kan bağışı için Kızılay kan bağış noktalarına geçerli bir kimlik belgesiyle gelen kişi, kan bağış formunu doldurup, doktor kontrolünden geçtikten sonra yaklaşık 15 dakika içerisinde kan bağışını yapabiliyor.

1957 yılında kan bağışı kabul merkezleri kuran Kızılay, bölge kan merkezleri, kan bağış merkezleri ve mobil kan bağış araçlarıyla her gün ortalama 350 noktada, 10 bin ünite kan bağışı alıyor. Alınan kan bağışları Kızılay laboratuvarlarında testlerden geçirip, bileşenlerine ayırarak 1300'e yakın hastaneye 7 gün 24 saat esasına göre ulaştırılıyor. Kızılay bunun yanı sıra aynı kan ekipleri ile TÜRKÖK projesi kapsamında donör olmak isteyenlere de hizmet veriyor. Kızılay, tüm bu operasyonu yaklaşık 3 bin 500 kişilik sağlık ordusu ile gerçekleştiriyor.

Kaynak: AA / Güncel

DOST Partisi Kızılay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title