Haberler

46 yıl sonra 'hayalet şehir'de ilk toplantı

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik önemli bir süreci başlatma kararı aldı

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'ilhak' sözlerine tepkiler devam ederken, Türkiye'nin KKTC'nin menfaatleri ve kalkınması için hayata geçirdiği projeler yeniden gündeme geldi. Kıbrıs Türkünün çıkarlarını korumak üzere Doğu Akdeniz'de üst üste kritik hamleler yapan Ankara, KKTC ile ilişkilerin 'tam uyumlu' bir şekilde yürütülmesi için geçtiğimiz yıl Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğünü kurmuştu. Koordinatörlüğün ilk faaliyeti 46 yıldır iskana yasak olan Kapalı Maraş'ın yeniden ayağa kaldırılması olacak.

İlk adım atılıyor

Ankara ile KKTC hükümeti arasında yapılan değerlendirmelerin ardından, Kapalı Maraş'ın içerisinde yuvarlak masa toplantısı yapılması kararı çıktı. Bölgenin yeninde canlandırılması atılacak adımların ve izlenecek yol haritasının belirleneceği toplantıya; Ankara ve Lefkoşa'dan üst düzey heyetler ile hukuk profesörleri, emekli büyükelçiler, turizm örgütleri ve ticaret odaları temsilcileri katılacak. Cumartesi günü gerçekleştirilecek toplantıya, KKTC'den Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay; Türkiye tarafından ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılacağı bildirildi. Böylece, bölge, 1974'ten sonra ilk defa üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Ankara'dan tam destek

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş'ın açılması için ön çalışmaların yapılmasına başkanlık ederken 'Hayalet Şehrin' yaklaşık bir yıl önce yeniden açılmasına yönelik karar alındı. Bu amaçla Maraş'a yıllar sonra ilk defa uzman bir ekip girmiş ve envanter çalışması yapmıştı. Ankara da çalışmalara tam destek vermiş ve bölge için hukuki çalışmalar başlatmıştı. Uluslararası hukuk gözetilerek yapılan çalışmalarda, yeni bir yol haritasının belirlenmesi noktasına gelinmişti.

Maraş, 1974'ten önce Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. 'Hayalet Şehir' olarak da adlandırılan bölge, BM Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskana kapatılmıştı. Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar dolar gerektiği belirtiliyor. Bölgede 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bu bölgedeydi. Ayrıca, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane yer alıyordu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akıncı Türkiye Kıbrıs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title