Haberler

KKTC Başbakanı Tatar'dan kritik Kapalı Maraş açıklaması

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş Açılımı başlıklı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı...

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş Açılımı başlıklı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Cumartesi günü Kapalı Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenleyecek. Toplantıya KKTC Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katılacak.

1974 yılından bu yana kapalı olan bölgenin yeniden canlandırılması için izlenecek yol haritasının belirleneceği toplantıda Ankara ve Lefkoşa'dan üst düzey heyetler ile hukuk profesörleri, emekli büyükelçiler, turizm örgütleri ve ticaret odaları temsilcileri de hazır bulunacak.

1974'ten sonra ilk toplantı

KKTC Başbakanı Ersin Tatar toplantıya yönelik yaptığı açıklamada, "Kapalı Maraş'ın açılabilmesi için hükümetimizin ilk icraatlarından bir tanesi bunun hazırlık çalışmalarına başlanabilmesidir. Dolayısıyla şu anda envanter çalışmalarının sonuna gelmiş bulunulmaktadır. Bunun hukuki altyapısının da yapılması için birtakım istişarelerde bulunulmaktadır. Dolayısı ile Türkiye Barolar Birliği önderliğinde yapılacak olan bu toplantının Maraş'ın açılabilmesi için son hazırlıkların bu aşamaya geldiğini göstermektedir" dedi.

Tatar, "45 yıl sonra gerçekten uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" şeklinde konuştu.

Söz konusu çalışmalarda yer alan bütün ekiplere teşekkür ettiğini belirten Tatar, "45 yıl sonra hükümetimizin atmakta olduğu bu adamın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geleceği için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomisi için ve Doğu Akdeniz'de çok önemli pozisyonda olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha da gelişebilmesi için fevkalade önemli bir adım olduğunu buradan paylaşıyorum ve tabi ki şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Öte yandan "Hayalet Şehir" olarak da adlandırılan bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskana kapatılmıştı. Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bölgede 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bulunduğu bölgede ayrıca, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane yer alıyordu. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Doğu Akdeniz Kıbrıs Tatar Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title