Haberler

KKTC Başbakanı Tatar'dan kritik Kapalı Maraş açıklaması

Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş Açılımı başlıklı toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Cumartesi günü Kapalı Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenleyecek. Toplantıya KKTC Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katılacak.

1974 yılından bu yana kapalı olan bölgenin yeniden canlandırılması için izlenecek yol haritasının belirleneceği toplantıda Ankara ve Lefkoşa'dan üst düzey heyetler ile hukuk profesörleri, emekli büyükelçiler, turizm örgütleri ve ticaret odaları temsilcileri de hazır bulunacak.

1974'TEN SONRA İLK TOPLANTI

KKTC Başbakanı Ersin Tatar toplantıya yönelik yaptığı açıklamada, "Kapalı Maraş'ın açılabilmesi için hükümetimizin ilk icraatlarından bir tanesi bunun hazırlık çalışmalarına başlanabilmesidir. Dolayısıyla şu anda envanter çalışmalarının sonuna gelmiş bulunulmaktadır. Bunun hukuki altyapısının da yapılması için birtakım istişarelerde bulunulmaktadır. Dolayısı ile Türkiye Barolar Birliği önderliğinde yapılacak olan bu toplantının Maraş'ın açılabilmesi için son hazırlıkların bu aşamaya geldiğini göstermektedir" dedi.

Tatar, "45 yıl sonra gerçekten uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" şeklinde konuştu.

Söz konusu çalışmalarda yer alan bütün ekiplere teşekkür ettiğini belirten Tatar, "45 yıl sonra hükümetimizin atmakta olduğu bu adamın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geleceği için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomisi için ve Doğu Akdeniz'de çok önemli pozisyonda olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha da gelişebilmesi için fevkalade önemli bir adım olduğunu buradan paylaşıyorum ve tabi ki şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Öte yandan "Hayalet Şehir" olarak da adlandırılan bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskana kapatılmıştı. Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bölgede 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bulunduğu bölgede ayrıca, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane yer alıyordu.

(Emir Abdurrahman Bulut /İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Doğu Akdeniz Tatar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title