Haberler

Koruma altına alınan kaplumbağalar Ormanya'da rehabilite ediliyor

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya aracılığıyla satılmak istenirken el konularak koruma altına alınan 8'i "timsah yiyen" (alligator tortoise) ve 4'ü "mahmuzlu" (sulcata tortoise) kaplumbağalar, "Avrupa'nın en büyük doğal yaşam...

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya aracılığıyla satılmak istenirken el konularak koruma altına alınan 8'i "timsah yiyen" (alligator tortoise) ve 4'ü "mahmuzlu" (sulcata tortoise) kaplumbağalar, "Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı" Ormanya'daki merkezde rehabilite ediliyor.

Ormanya'daki Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen kaplumbağalara, veteriner hekimlerce kontrolleri ile gıda, vitamin ve kalsiyum takviyeleri yapıldı.

Rehabilite süreçleri başlatılan kaplumbağalar, daha sonra Ormanya'daki Çocuk Hayvanat Bahçesi bölümünde oluşturulacak doğal yaşam alanlarında ziyaretçilerle buluşacak.

"Kaplumbağlar 15 gün karantinada kalacak"

Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa dışı yollarla ülkeye sokulan 12 kaplumbağanın Bakanlık ekiplerince yapılan operasyon sonucu ele geçirildiğini söyledi.

Kaplumbağaların Ormanya'daki Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne teslim edildiğini aktaran Özyılmaz, 8 "timsah yiyen" ve 4 "mahmuzlu" kaplumbağanın burada karantinaya alındığını kaydetti.

Özyılmaz, veteriner hekim ve biyologların hayvanları kontrolden geçirip gıda, vitamin ve kalsiyum takviyelerini gerçekleştirdiğini dile getirerek, "Ekiplerimiz rehabilitasyon sürecini ilerletiyor. Timsah sırtlı kaplumbağalar Amerika kıtasında Meksika Körfezi ekosisteminde yaşayan bir tür. Nesli tükenmekte olan türler arasında bulunuyor. Etobur bir tür olduğu için arkadaşlarımız bu türleri etçil gıdalarla besleniyor. 15 gün karantinada kalacaklar. Akabinde Ormanya'daki Çocuk Hayvanat Bahçesi bölümünde onlara uygun habitat alanı hazırlanıp burada ziyaretçilerle buluşacak." ifadesini kullandı.

"'Timsah yiyen' kaplumbağalar ülkemizde nadir bulunuyor"

Çene kasları güçlü olduğu için zırh delici özelliklerinden dolayı bu türün "timsah yiyen" kaplumbağa olarak da adlandırıldığını aktaran Özyılmaz, bu türlerin 90 kilogram ağırlığa ulaşıp 200 yıla kadar yaşayabildiğini bildirdi.

Özyılmaz, mahmuzlu kaplumbağaların özelliklerinden bahsederek şöyle devam etti:

"Timsah yiyen kaplumbağalar ülkemizde nadir tür olarak önem arz ediyor. Yasa dışı yollarla satılsaydılar veya bilinmeyen kişilerin elinde olsaydılar muhtemelen iyi bakılamayacakları için ölmüş olacaklardı. Burada çok iyi şartlarda, uzmanlarca sağlık kontrolleri yapılarak bakılacakları için uzun yıllar yaşayabilecekler. Gen bankası gibi o türün yüzyıllar boyunca yaşamasını dünyadaki soyunun kalması için de bir mücadele olacak. Belki bizden sonraki nesil de 200 yıl sonra Ormanya'ya geldiğinde veya Türkiye'de bu türleri görme şansı elde edecek. İleride sayıları arttığında belki ana vatanına geri göndereceğiz veya uygun üretim istasyonu veya hayvanat bahçeleriyle buradaki üreyen türleri paylaşma imkanımız olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Doğa Koruma ve Milli Parklar Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title