Haberler

Sahte tüccar dolandırarak üreticiyi vuruyor

Güncelleme:

Sahte tüccar dolandırarak üreticiyi vuruyor

MERSİN ve çevresindeki illerde üreticiyi dolandıran şüphliler, bölgenin kabusu oldu. Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, 5957 Sayılı Haller Yasa'nın verdiği serbestlik ile üreticinin ürününü dışarıda satmasından dolayı mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.

Mersin ve çevresindeki illerde ortaya çıkman bir şebeke, bin bir emekle üretilen kivi, nar, portakal, limon gibi tonlarca ürünü kamyonlara yükledikten sonra sırra kadem basarken çiftçi ise büyük bir mağduriyet yaşıyor. Dolandırıldığını anlayan çiftçi soluğu adliyelere alırken şebeke üyeleri ise kayıplara karışıyor.

Şebeke üyeleri, merkez Mezitli ilçesinde ticaretle uğraşan Yusuf Asfuroğlu'nu (62) da, dolandırdı. İddialara göre, M.K. (41) ve F.D. (46), geçen yıl Ekim ayı başında Asfuroğlu'nun yanına gitti. Birlikte birçok davada yargılanan ikili Asfuroğlu'na, sahibi olduğu nar bahçesini gezmek istediklerini söyledi. Asfuroğlu'nun izin vermesi ile birlikte ikili bahçeyi gezdi ve pazarlık için 2 kez yanına geldi. Taraflar 55 ton nar için 70 bin lira karşılığında anlaştı. İkili, Asfuroğlu'na 1000 TL kapora verdi. Kalan parayı da 8-11 Ekim'de iki dilim halinde ödeyeceklerini söyledi. Taraflar el sıkışarak ayrıldı. Görüşmeden 2-3 gün sonra narları kestiren ikili ödeme için arayan Asfuroğlu'nu oyalamaya başladı. Satın aldıkları narın bekledikleri gibi çıkmadığını söyleyen ikiliden parasını alamayan Asfuroğlu, durumu polise bildirdi. Yürütülen soruşturma sonrası M.K. ve F.D. hakkında, Mersin Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Yaşanan durumu değerlendiren Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, "Bunlar özellikle üretici bölgelerini seçmiş durumdalar. Bu tür şeylerin hallerde olması mümkün değil. Eğer bu ürünler hale gelmiş olsaydı komisyoncunun garantisi altında idi. Bu üretici arkadaşlarımız, herhangi bir komisyoncudan tahsilatlarını yapamadıkları zaman öncelikle bize başvuruyorlar ve biz bunu çözüyoruz. Çözemediğimiz durumlarda da Haller Müdürlüğü'ne başvurarak her komisyoncunun vermiş olduğu teminat mektupları çözülerek üreticinin hesabına yatırılıyor. 15 günlük bir yasal süre var. Yasal süre içerisinde para ödenmediği takdirde ruhsat iptaline kadar gidiliyor. Kısacası hale gelen her sandığın parası garanti altındadır. Ama bu arkadaşlarımız 5957 sayılı Haller Yasasının verdiği serbestlikten dolayı ürünlerini hale getirmekten ziyade dışarıda satmayı tercih ediyorlar. Dışarıda sattıkları zaman da maalesef bu tür sıkıntılarla yüz yüze kalmak durumundalar. Bu tip sıkıntılarla karşılaşmamaları için üreticilere ürünlerini hale getirmelerini öneriyoruz. Hale getirdikleri her ürünün bizler arkasındayız" dedi.

Yusuf Asfuroğlu, konu ile ilgili konuşmazken oğlu Derviş Asfuroğlu ise "Sezonda gelip bizimle pazarlık yaptılar. Bin TL kapora verdiler. Daha sonra bahçeye gidip 55 ton narımızı kestiler. Bize de 4 kasa nar bıraktılar. Daha sonra da hiç bir şekilde ulaşamadık. Ulaştığımızda da hiçbir şekilde cevap alamadık. Konuyu avukatımız aracılığı ile yargıya taşıdık. Şimdilik bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title