Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'den İsrail'e tepki Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'de yeni kurulan koalisyon hükümetinin, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği planı hayata geçirme yolunda uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı olarak attığı adımların, bölgesel ve küresel ölçekte istikrar ve barış çabalarına yaşamsal tehdit oluşturduğunu bildirdi.

İsrail'in, söz konusu plan çerçevesinde, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini İsrail toprağı olarak kabul etmek ve Ürdün Vadisi'ni ilhak etmek istediğinin altını çizen Çeviköz, şöyle devam etti:

"İsrail, bu yasa dışı ilhak ve işgal tehdidinden vazgeçmeli ve bu çabayı somutlaştıran adımları derhal durdurmalıdır. İsrail-ABD ortaklığının, Filistin topraklarının geleceğine Filistinlileri yok sayarak karar vermeye çalışmaları kabul edilemez. Bu yönde atılan adımlar, diğer bölge ülkelerini de soruna müdahil kılacak, bölgede bulunan Filistinlilerin zorunlu olarak göç etmesine neden olabilecek ve bir kıvılcım büyük bir çatışmanın başlamasına neden olacaktır."

Filistin'in, ABD ve İsrail'le yapılan anlaşmalardan çekileceğini açıklaması ve İran başta olmak üzere, bölge ülkelerinin İsrail'in yasa dışı işgal çabasına verdikleri tepkilerin sertleşmeye başlamasının, bölgenin geleceği için endişe verici olduğuna vurgu yapan Çeviköz, İsrail'in öncelikle BM'nin defalarca vurguladığı, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerine de son vermesi gerektiğini ifade etti.

CHP'nin, Filistin halkının yanında olduğunu ve bugüne kadar, İsrail-Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde ve iki devlet esasına göre kalıcı bir çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla sonuç alıcı girişimler içinde olunmasını benimsediklerini aktaran Ünal Çeviköz, şunları kaydetti:

"Bu tutumumuzu, bundan sonra da devam ettireceğimizi vurguluyoruz. Son olarak, şu hususu da kamuoyumuzla paylaşmak isteriz: İktidar tarafgir bir Orta Doğu politikası izlemeseydi, İsrail'e yönelik olarak kamuoyu önünde başka, kapalı kapılar arkasında başka bir tutum takınmasaydı ve Türkiye bölgedeki bütün meşru aktörlerle yakın ilişkilerini muhafaza edebilseydi, İsrail'in Filistinlilerin topraklarını ve geleceğini tek taraflı olarak belirlemeye yönelik bu yasa dışı adımları böylesine cüretkar bir biçimde atması söz konusu olmayacak, Ankara, güvenilir bir ara bulucu olarak sorunlar büyümeden masadaki yerini alabilecekti. Bu nedenle iktidarı da İsrail'e yönelik olarak izlediği ikiyüzlü politikayı terk etmeye, Filistin halkının haklarını samimi olarak savunmaya ve tarafları masaya oturtacak etkin bir diplomasi izlemeye çağırıyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Filistin İsrail Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title