Haberler

    Sokaklardan insan hikâyeleri

    Güncelleme:

    Kağıt toplamaya nasıl başladınız?

    Orta 1'e kadar okula gittim. Bir yandan da çalışıyordum. Sonra okul sıkıcı gelmeye başladı, okuldan kaçtım. Babam kumarbaz ve alkolikti. Eve pek gelmiyordu. Gelince de kavga çıkarıyor, ortalığı kırıp döküyordu. Annem çok çalışkan bir kadındı. Bir yandan ekmek satıyor bir yandan apartmanlara temizliğe gidiyordu. Annem topladığı gazeteleri, plastikleri hurdacılara satardı. Biz de ondan gördük.

    Peki İstanbul'a yolunuz nasıl düştü?

    Arkadaşım Mardinli Mahsun'la 1994'te atladık İstanbul'a geldik. Geceleri Tophane'deki depoda kağıt balyalarının üzerinde yatıyorduk.

    Sahaflık maceranız nasıl başladı?

    Çöpten envai çeşit şey buluyor; kitapçılara, sahaflara, eskicilere satıyorduk. Sahaflar bulduğumuz kağıtlara fiyat koyup Akmar Pasajı'nın arkasına tezgah açıyordu. Bizim üç kuruşa sattığımız şeyi onlar 20 kuruşa satıyordu. 1999'da bulduğum kitapları biriktirmeye başladım. Bir pazar günü kitapları çuvala doldurdum, Kadıköy'e gittim. Akmar Pasajı'nın yanında boş bir yer buldum. Döktüm çuvalı yere, "Seç al şu kadar lira" dedim. Baktım millet kapışıyor.. İki-üç yıl tezgahçılığa devam ettim. 2003'te de ilk dükkanımı tuttum.

    Sokaktaki insanları Instagram'da paylaşmaya nasıl karar verdiniz?

    Sokakta yaşayan, çalışan; kendine göre bir hayat mücadelesi olan renkli insanları çekip buraya koyayım dedim. Kendine göre bir direniş sergileyen, kimseye zararı olmayan ve bir anlamda teslim olmayan insanlar... Sokakta kalsa da umudunu, insanlığını yitirmemiş karakterler...

    OSMAN AMCA

    "Renkli bir adam. Çöpten eşya toplayıp götürüyor evine. Belediyeden bir-iki kere gelip evini temizlemişlerdi. Aslında çok düşkün bir adam değil. Çiçekçiler biraz solunca çiçekleri çöpe atardı, bu da alıp beğendiği kadınlara dağıtırdı."

    AMERİKALI

    "Vefat etti geçenlerde...Aslında sokakta yatmıyordu. Hamaldı ama bacakları şişiyor diye yapamıyordu. ABD'ye gitmiş, bir müddet orada kalmış. Tutunamamış dönmüş. Gelen geçen herkese 'Hello my friend' diye İngilizce selam verirdi."

    RAMAZAN ABİ

    "Yeşilçam emektarı... Bir çeşit hamal aslında ama bir sürü filmde figüranlık yapmış. Son yıllarda da çöplerden bir şeyler topluyor, kitap bulup getiriyor. Avize parçası, elektronik eşya böyle şeyleri bulup satmaya çalışıyor."

    GÖNÜL ABLA

    "O da vefat etti... Klasik hikaye aslında. Albüm yapmak için İstanbul'a gelmiş. O zamanın dergilerinden birinde fotoğrafı basılmış. Erotik filmlerde de oynatmışlar. O furya bitince Beyoğlu'nda kalmış. Tutunacak dalı da kalmamış, sürekli içerdi."

    SAHAF ŞEREF

    "'Seyyar Sahaf Şeref' adlı beş dakikalık filmi var internette. 'Kötü Kedi Şerafettin'in esin kaynağı. 1990'larda tıpkı Nejat İşler gibi Teşvikiye Camisi'nin önünde tezgah açıyordu. Bu anlamda İşler'in ustası sayılır. Mart ayında hayatını kaybetti."

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    İstanbul Tophane Haberler

    Bakmadan Geçme

    29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title